politika
vijest

Barbari dolaze?

Foto: AFP / Bulent Kilic

Jučerašnja izjava Michele Coninsx, direktorice Agencije Europske unije za suradnju na polju pravosuđa (EUROJUST), o tome kako “teroristi dolaze u Europu skriveni među migrantima” snažno je odjeknula u medijima. Iz perspektive tabloida stvar je logična: njezina je izjava poslužila kao legitimacija ksenofobnih parola kojima se problem izbjeglica prevodi u problem terorizma na koji može postojati samo jedan odgovor – represija. No iako je Coninsx svojom izjavom dala službenu institucionalnu potporu takvim interpretacijama, sve što je mogla ponuditi kao potvrdu svojih tvrdnji su “informacije koje je čula”. Bez obzira na to dakle koja ih instanca izgovara, tvrdnje koje izbjeglice proglašavaju teroristima spadaju u red glasina, u konkretnom slučaju onih lažnog i uznemirujućeg karaktera.

Iako dakako nije nemoguće da neka osoba povezana s nekom terorističkom organizacijom doista nedokumentirano uđe na područje Europske unije, teško je ne primijetiti kako su počinitelji terorističkih napada posljednjih godina na području EU, od Toulousea 2012., preko Bruxellesa 2014., do Pariza, Lyona i Kopenhagena 2015. godine, svi od reda ne samo živjeli, nego su i rođeni u Europi. Suprotno ksenofobnim konfabulacijama, teroristi ne dolaze u Europu na klimavim brodovima, već se u njoj proizvode. Štoviše, procjenjuje se kako se trenutno u redovima tzv. Islamske države na području Iraka i Sirije bori do 5000 boraca sa Zapada, te nepoznat broj u drugim grupama poput al-Nusre ili Ahrar aš-Šama. Ako itko zapravo izvozi teroriste u strane zemlje onda je to Europa – i to na Bliski istok.

No sasvim ležeran odnos direktorice pravosudnog tijela prema činjenicama i dokazima ima dakako konkretnije motive. Još od travanjske havarije u Mediteranu, u kojoj je poginulo nekoliko tisuća izbjeglica, Europska unija svoju zabrinutost za sudbine migranata nastoji izraziti vojnim putem. Sve čega su se eurobirokrati uspjeli domisliti jesu pojačane patrole i – rat protiv švercera ljudi, odnosno još jedna vojna intervencija u Libiji, pri čemu su elegantno ignorirali kako je upravo posljednje zapadnjačko bombardiranje i napravilo od te zemlje centar šverca ljudi. Spomenuta “pravosudna” konstrukcija koja sasvim izjednačava problem izbjeglištva s onim terorizma po svemu sudeći ima za cilj dodatno opravdati te samo krajnje represivne i oružane odgovore. Pogoršavajući, bez sumnje, oba problema.