politika
vijest

Makedoniji packa zbog odgode liberalizacije tržišta strujom

Foto: AFP / Gent Shkullaku

Produljenjem roka za liberalizaciju tržišta električne energije na 2020. godinu Makedonija je prekršila obveze preuzete prema Europskoj uniji. Tajništvo europske energetske zajednice – tijela zaduženog za stvaranje Paneuropskog energetskog tržišta kritiziralo je odluku makedonske vlade argumentom da se odgađanjem liberalizacije štiti monopol trenutnog dobavljača električne energije u Makedoniji – austrijskog EVN-a. Energetska zajednica dala je Makedoniji rok od dva mjeseca da “ispravi svoje ponašanje”.

No, usprkos patronizacijskim izjavama, a i greškama na web stranici gdje pišući o daljnjim potezima protiv Makedonije, ovu zemlju neoprezno brkaju sa Srbijom, EZ nema izravnu mogućnost sankcioniranja Makedonije zbog kršenja ovih odredbi, a jedini korak kojeg može poduzeti je da podnese žalbu protiv Makedonije Vijeću ministara koje bi onda trebalo vijećati o usklađenosti odluke makedonske vlade sa odredbama Zajednice.

Podsjetimo, makedonska vlada već dvanaest godina obećava, no neizvršava liberalizaciju tržišta električnom energijom. Makedonija uvijek iznova produžava rokove s objašnjenjem da će liberalizacijom narasti cijene struje. U Makedoniji je posljednjih deset godina na djelu privatni monopol austrijske kompanije EVN nad tržištem struje. Premda su posljednjih godina cijene struje u Makedoniji porasle, one su i dalje niže od tržišnih u drugim europskim zemljama. Energetska komisija odbacuje argument o cijeni struje makedonske vlade te objašnjava kako vlada zapravo štiti monopol EVN-a jer bi, prema nekim pokazateljima, u slučaju liberalizacije svi mali obrtnici i sitni poduzetnici prešli kod drugih distributera što bi EVN-u ostavilo samo kućanstva koja imaju socijalnu cijenu struje, a ne tržišnu te bi to kod EVN-a “izazvalo krizu likvidnosti”.

Energetska zajednica je međunarodna organizacija koju su zajednički osnovale Europska Unija i treće zemlje s ciljem uspostave jedinstvenog europskog tržišta električnom energijom, tobože za zaštitu prava krajnjih potrošača da si odaberu najpovoljnijeg distributera, međutim, kao i u drugim sektorima radi se o širenju tržišta za kompanije iz centra Europe u zemlje periferije jer je obrnuta situacija zbog strukturno postavljenih uvjeta malo vjerojatna.