politika
vijest

Sedam godina nezavisnosti Kosova

Foto: NurPhoto / Agron Beqiri

Na sedmu godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova iz ove zemlje ne stižu ohrabrujuće vijesti. Brojni strukturni problemi, poput kroničnog nedostatka radnih mjesta, potresaju stabilnost ove zemlje. Kosovo je zemlja s pretežno mladom populacijom. Prema nekim informacijama najveći postotak stanovništva Kosova nalazi se u dobi od 25 do 30 godina. Međutim, veliki nedostatak radnih mjesta, pa prema tome i visoka nezaposlenost (čak 20% stanovništva živi u uvjetima ekstremnog siromaštva, s manje od jednog dolara dnevno) mnogim Kosovarima nameće emigraciju kao jedinu opciju.

Zbog neliberaliziranog viznog režima, najjednostavniji način za emigraciju je traženje azila u zemljama Zapada. Tako je jučer ponovno javljeno da je sa granice Srbije i Mađarske vraćena skupina od 185 nedokumentiranih migranata, među kojima su bile čak 174 osobe s Kosova. Svi su zatražili azil i nalaze se u nadležnosti mađarskih imigracijskih službi. Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je od početka ove godine, a zaključno s 12. februarom u tu zemlju stiglo više od 18.000 državljana Kosova koji žele azil u Njemačkoj. Oni su raspoređeni po njemačkim pokrajinama, no Njemačka trenutno ima ukupno oko 100.000 neriješenih zahtjeva za azilom iz svih zemalja svijeta te se ne zna kad će biti riješeni.

Istovremeno, Kosovski mediji javljaju kako će danas, na 7. obljetnicu nezavisnosti, gotovo pola zemlje biti bez električne energije. Velik dio zemlje je bez električne energije od nedjelje kada su van funkcije ostali kompletni blokovi A3 i B1 Kosovske energetske korporacije (KEDS). KEDS je potrošačima poručio da štede struju jer nisu u mogućnosti osigurati proizvodnju niti uvoz električne energije za cijelu zemlju. Trenutno se proizvodi svega 400 megavata električne energije što je nešto više od polovine od ukupno 700 megavata potrošnje za Kosovo.

Kosovo potresaju korupcijski skandali, poput posljednjeg s EULEX-ovom misijom Europske unije koja je trebala osigurati “vladavinu prava” nakon proglašenja neovisnosti, a sama se našla u središtu velikog korupcijskog skandala. Zatim veliki prosvjedi u Prištini koji su na ulice izveli desetke tisuća ljudi s nacionalizacijom kompleksa rudnika Trepča kao jednim od ključnih zahtjeva. Uz neadekvatnu javne zdravstvene zaštite, to su samo neki od aktualnih problema koje će Kosovo uskoro morati početi rješavati.