politika
Kosovo
vijest

Udvorstučen broj novooboljelih od karcinoma na Kosovu

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova objavilo je brojke koje pokazuju kako je rast broja oboljelih od nekog oblika karcinoma u 2014. godini porastao za gotovo 50%, piše Koha ditore, a prenosi Tanjug. Ovo je značajan porast novih registriranih slučajeva. Usporedbe radi, u 2013. godini zabilježeno je 1.483 novih registriranih oboljenja od karcinoma, dok je samo u prvih pola godine 2014. zabilježeno 1.170 novih slučajeva. Prema riječima nacionalnog koordinatora za borbu protiv karcinoma na Kosovu Elvisa Ahmetija, najrasprostranjeniji oblici karcinoma su karcinom dojke, grlića materice, želudca i debelog crijeva.

Ovo su porazni rezultati ako se u obzir uzme da se barem rak grlića maternice može spriječiti redovnim liječničkim pregledima. Primarni uzročnik raka grlića maternice je Humani Papillomavirus (HPV), a u čak 99,7% slučajeva ovog karcinoma može se dokazati infekcija HPV-om. HPV se prenosi spolnim putem, a posebno su ugrožene osobe iz nižih socioekonomskih klasa sa slabijom mogućnošću redovne zdravstvene zaštite. Redovitim pregledom Papa testom može se spriječiti do 80% slučajeva raka vrata maternice.

Međutim, na Kosovu čini se ne postoji sistematska javna zaštita od ove bolesti. Tako su povodom jučerašnjeg Svjetskog dana borbe protiv raka kosovski mediji prenijeli priču o tome kako je u suradnji s bolnicom Bahçece organiziran besplatni Papa test. Projekt koji bi trebao omogućiti besplatne Papa testove na Kosovu je u završnoj fazi pisanja, a biti će realiziran na tri mjesta, u Župi, Peći i Dragašu. Liječnici iz bolnice Bahçece preglede i briseve Papa testa vršit će u domovima zdravlja, a analizirat će ih u laboratoriju bolnice, piše Info.ks.net.