politika
BiH
vijest

Pobuna sarajevskih prosvjetnih radnika

Foto: AFP / Elvis Barukčić

Više hiljada prosvjednih radnika iz osnovnih i srednjih škola jučer se okupilo na protestnom maršu kroz centar Sarajeva. Protest, odnosno “štrajk upozorenja”, se održao unatoč tome što ga je kantonalna vlada ranije pokušala zaustaviti najavljujući da će prihvatiti zahtjeve. A jedan od ključnih tiče se prevelikog opterećenja nastavnika administrativnim poslovima do kojeg je došlo zbog pokušaja da se u školama provedu uštede. Ministar Elvir Kazazović je uz smanjenje tog posla prosvjetarima obećao i puno više: smanjenje broja učenika po razrednom odjeljenju, uvođenje psihologa i sociologa u sve škole te “mobilni tim za inkluziju”. Velika je to žrtva, požalio se funkcioner koji raspolaže javnim novcima, ali on bi ju bio spreman podnijeti u ime građana, samo sindikati nisu bili raspoloženi za dogovor.

Prosvjetari, pak, ministru ne vjeruju. Osim možda njegovom obećanju da “ove godine neće raditi nikakve reforme”. Godina je izborna, pa je i najava razumna. A i političari su ljudi kojima je lakše ne raditi nego raditi. No prosvjetari ističu da se oni ne boje reformi. Dapače, oni ih i zazivaju, samo predlažu reforme koje bi išle u smjeru poboljšanja obrazovanja, a ne njegovog sakaćenja nerazumnim rezovima. Jedan od prigovora odnosi se na pokušaje vlasti da isključe nastavnike iz utvrđivanja pedagoških standarda, što vodi tome da se provode samo lažne reforme na papiru, a ne one po mjeri učenika i njihovih učitelja, tvrde u sindikatu. Rasterećenje od nepotrebnog gradiva i prilagođavanje gradiva jedan je od uvjeta poboljšanja obrazovanja, drugi je naravno adekvatan tretman nastavnika koji to obrazovanje trebaju i provesti.

To pak nisu zahtjevi koje se može vatrogasno “prihvatiti” večer prije, već proces koji bi zahtijevao potpunu promjenu načina na koji vlasti doživljavaju, a onda i rade svoj posao u upravljanju javnim stvarima, uključujući i obrazovanje. A takvu je promjenu izgleda teško očekivati u zemlji u kojoj je već mjesecima ključno vanjskopolitičko i unutarnjopolitičko pitanje podjela fotelja između SDA i HDZ BiH kroz novi izborni zakon.