društvo
Bugarska
vijest

Upućeni radnici na testu živaca

Foto: AFP / Nikolay Doychinov

Kršenje prava radnika koji s europske periferije odlaze na privremeni rad u zapadne zemlje postalo je veoma česta vijest. Većina radnika svakodnevno proživljava neočekivane situacije i neugodna iskustva zbog kojih neprekidno važu hoće li, i koliko će, izdržati na svom radnom mjestu. Pod pritiskom nezaposlenosti ili preniskih plaća u matičnoj zemlji, mnogi se odlučuju ostati i trpjeti “na određeno”. Međutim, slučaj bugarske medicinske radnice koja je odustala od njegovateljskog posla u Njemačkoj, govori do koje su mjere poslodavci i posredničke agencije spremni igrati se sa strpljenjem očajnih migrantskih radnika.

Dotična radnica, bila je zaposlena kao kućna pomoćnica i imala je ugovor na pola radnog vremena (četiri sata dnevno). Unatoč tome, od nje se zahtijevalo da brine o bolesnoj osobi 24 sata dnevno. Ipak, trpjela je takvu situaciju sve dok bolesnika nije odvela u bolnicu da primi svoj tretman, kad je saznala da boluje od opasne tropske bolesti, malarije, nakon čega je prekinula radni odnos, bez da joj je isplaćena plaća. Slučaj je ipak prijavila, i poduzete su mjere da joj se isplati zarađeno.

Konfederacija nezavisnih sindikata Bugarske (KNSB), koja je ovu priču saslušala i prenijela, napominje da su upućeni radnici iz Bugarske često žrtve kršenja kako bugarskog tako i njemačkog radnog zakonodavstva. Najčešće se radi o nepredočavanju ugovora u radu prije upućivanja, nedostatku evidencije o prekovremenom radu ili dokumentacije o osiguranju, a česta je praksa isplaćivanje plaće niže od minimalca. Spomenuta sindikalna središnjica, svjesna problema bugarskog migrantskog rada, u sklopu projekta “Pošteno upućivanje“, u suradnji sa Savezom sindikata Njemačke (DGB), hrvatskim i slovenskim sindikatima, nastoji informirati i pružiti pomoć upućenim radnicima. Međutim, dokle god se egzistencijalni pritisak radnika na jugoistoku Europe ne smanji, mnogi će o kršenju radničkih prava i dalje učiti na vlastitoj koži.