politika
Srbija
vijest

Izbori u Beogradu: kom opanci, kom baletne papuče

Foto: AFP / Andrej Isaković

Može li “građanski Beograd” zaustaviti Aleksandra Vučića? Nažalost, takvo pitanje u priličnoj mjeri i dalje određuje okvir političkih rasprava u Srbiji. A pogotovo u vrijeme neposredno pred lokalne izbore u glavnom gradu koji će se održati početkom marta. Ipak, čini se da je Vučić to pitanje ozbiljno shvatio. Ma koliko opozicija bila jalova, eventualni gubitak Beograda bio bi veliki udarac za Srpsku naprednu stranku (SNS) i njene mehanizme vladanja.

Puno je problema i skandala obilježilo period vladavine Siniše Malog u Beogradu: od krupnih infrastrukturnih podbačaja do slučaja “Beograd na vodi”. Toliko da Vučić nije mogao stvari prepustiti slučaju. Tako je, da ne bi bilo zabune, sebe stavio za nositelja liste. Pritom se ne mora bojati proceduralnih kritika. Naime, nije to ništa neobično. I Boris Tadić je svojedobno kao predsjednik države bio nositelj liste na izborima 2008. godine.

Preveniranje opozicije

No, od samog nositelja liste, koji se mogao i očekivati, puno je indikativniji sastav same liste. Očito je Vučić naumio poraziti građanski Beograd građanskim snagama. Za početak, to uopće neće biti formalno lista SNS-a, pa čak ni “lista naših prijatelja s kojima sarađujemo”. Dakle, posrijedi je lista uglednih građana. Prema onome što Vučić tvrdi, prvih 20 ili 25 imena na listi bit će nestranačke ličnosti.

Naprosto, Vučić je odlučio pokazati da može skupiti ugledne građane Beograda oko sebe i tako prevenirati tu famoznu građansku dimenziju opozicije. Tako će listu predvoditi Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike “Tiršova”, dok će se na drugom mjestu nalaziti balerina Aja Jung. Možemo i dalje nabrajati ugledne građane na listi, ali ovo se čini sasvim dovoljno: tko može imati išta protiv dečjeg lekara i balerine? I tko to može imati “građanskiji” tandem na vrhu liste?

Dakle, Vučićeva taktika je jasna: mogu i opanci, a mogu i baletne papuče. Vidjet ćemo je li taj prozirni potez dovoljan da zaustavi one koji na toj vrijednosnoj distinkciji grade političke programe.