politika
vijest

Jobbikov zaokret prema liberalima?

Foto: AFP / Janek Skarzynski

Jedina snaga koja bi s vlasti mogla smijeniti desno populistički Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbána je ekstremno desničarski Pokret za bolju Mađarsku (Jobbik). Sumoran je to zaključak koji se nameće iz većine anketa pet mjeseci uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji. Kada je Orbán 2010. po drugi puta došao na vlast dogodilo se to u kontekstu raspada mađarskog tranzicijskog liberalizma. Tada vladajuća Mađarska socijalistička stranka prepolovila je broj svojih birača, a Orbán je dolaskom na vlast najavio zaokret od najizrazitijih antisocijalnih politika koje su provodili “socijalisti”. Liberalna opozicija se nikada nije oporavila od tog poraza i po svemu sudeći već će treće izbore uvjerljivo izgubiti bez ikakve nade da može ugroziti Orbánovu dominaciju.

Jobbik je s druge strane godinama jahao na Orbánovom valu, predstavljajući se kao zagovaratelj radikalnijih oblika istih politika te služeći kao neslužbeni mlađi koalicijski partner Fideszu. No kako se degradacija potpore sve razjedinjenijim liberalima nastavila, tako se Jobbik ni kriv ni dužan našao u položaju najozbiljnije stranke opozicije. I ta promjena se vrlo brzo osjetila u retorici. Do jučer otvoreno rasistička stranka sa simpatijama prema povijesnom fašizmu i manje-više svim režimima trenutno suprotstavljenima “Zapadu”, Jobbik sada sam objavljuje izjave kakve je donedavno smatrao “napadima na domovinu”. Kopirajući “ljudskopravašku” retoriku liberala, Jobbik se sve glasnije počeo žaliti na Fideszove “napade na demokraciju” i “gušenje opozicije”.

U bizarnom obratu, Jobbik je napustio ideju Fidesza kao spasitelja od “komunista” i počeo uspoređivati Orbánovu vlast s periodom mađarskog realsocijalizma. Svemu je kumovala najava državne revizije da bi Jobbik mogao dobiti novčanu kaznu zbog neuredno vođenih financija koja bi mogla ugasiti stranku. U tom kontekstu sve se snažnije priča o mogućoj suradnji Jobbika s liberalima. U predizbornoj nervozi već se prave neobične koalicije: nova “zelena ljevica” ujedinjuje se sa starom konzervativnom desnicom iz 1990-ih, pravna sljednica komunističke partije razgovara s dojučerašnjim fašistima. Sve to olakšava Orbánu da ih sve zajedno naziva “službenicima Sorosa”, odnosno neprijateljima mađarske nacije čiju egzistenciju ugrožava maglovita strana prijetnja.