politika
Rumunjska
vijest

Božićnim sajmom protiv prosvjeda

Foto: AFP / Daniel Mihailescu

Takozvani antikorupcijski prosvjedi u Rumunjskoj, inicirani prošlog tjedna, i dalje se nastavljaju. O političkoj i klasnoj prirodi te dosegu samih prosvjeda već smo pisali, a sada ćemo se osvrnuti na inovativne metode vladajućih u sprječavanju njihova neometana odvijanja. Naime, gradonačelnica Bukurešta, Gabriela Firea, iz redova vladajućih socijaldemokrata (PSD), odlučila je proširiti adventsku ponudu u gradu.

Tradicionalni božićni sajam u Bukureštu održava se na Ustavnom trgu, pred zgradom parlamenta. I ove godine tamo će pronaći svoje mjesto, no dio sajma će se relocirati. I to ne tako daleko, na Trg Pobjede, neposredno ispred zgrade Vlade. Ne bi u tom potezu bilo ništa neobično, pogotovo ako pratimo trendove “adventske industrije” širom Istočne Europe, da se na tom mjestu, u sad već redovitom ritmu, ne održavaju prosvjedi protiv Vlade.

Firea je, naravno, odbacila sve optužbe za politički motiviranu odluku. Kaže da posrijedi nije nikakva skrivena agenda i da je jedini motiv bio učiniti spomenuti prostor veselijim, svjetlijim i atraktivnijim. Pozvala se pritom na dekorativne i trgovačke prakse u ostalim europskim metropolama u ovo doba godine. Njen stranački kolega i premijer, Mihai Tudose, nije baš najsretniji s odlukom. Iz onoga što se može pročitati iz njegovih izjava, čini se da mu je naprosto naporno biti izložen optužbama za opstrukciju prosvjeda. Ono što se ne može pročitati, a može samo naslućivati, jest dogovorena taktika u PSD-u, kojom bi se “krivnja” delegirala na gradonačelnicu.

Bilo kako bilo, čini se da će prosvjednici za prosinačku rundu prosvjeda morati pronaći novu lokaciju. S obzirom na izražen eurofilski aspekt prosvjeda, treba čestitati gradonačelnici na suptilnoj ideološkoj obrani svoje odluke: tako je u svim europskim metropolama.