politika
vijest

Grčka još u strahu od fašističkih bandi

Foto: AFP / Eleftherios Elis

Početkom mjeseca, grupa grčkih fašista razbila je kamenjem prozore na kući jedne obitelji u južnom predgrađu Atene. Incident ne bi privukao osobitu pažnju javnosti da jedno od djece iz te obitelji – jedanaestogodišnji Amir – nije nekoliko dana ranije spriječen u tome da na ceremoniji kojom se obilježava grčko odbijanje talijanskog ultimatuma 1940. (“Dan ‘ne'”) nosi grčku zastavu. Svake godine 28. listopada Grčka se paradama učenika podsjeća na otpor napadu fašističke Italije. Izbor djece koja nose grčku zastavu od nedavno se vrši ne na temelju preferencija učitelja, već nasumičnim izborom. To je pomoglo da ove godine dužnost barjaktara zapadne znatno veći broj djece koja porijeklom nisu etnički Grci. No to grčka desnica nije mogla lako prihvatiti.

U pojedinim slučajevima (poput Amirovog) intervenirala je škola i oduzela djeci predviđenu čast. Drugdje su intervenirali nacisti, posebno grupe notorne Zlatne zore, koje su npr. na otoku Santoriniju napale albansku djevojčicu koja je trebala nositi zastavu i prekinuli procesiju u čast historijskom otporu fašizmu. To je međutim daleko od jedinog incidenta u koji je uključena ova fašistička banda. Svega nekoliko dana kasnije, dvije zaposlenice državnog tužiteljstva koje rade na optužnici protiv dužnosnika Zlatne zore zbog organizacije ubojstva pjevača Pavlosa Fisasa 2013. godine napadnute su u javnog prijevozu. U isto vrijeme, pojedini bivši članovi počeli su otvoreno govoriti o divljačkim napadima i ubojstvima civila te vojnoj obuci koju su dobivali od (bivših) pripadnika grčkog sigurnosnog aparata.

Prema mnogim anketama, Zlatna zora je unatoč takvim incidentima još uvijek četvrta najpopularnija stranka sa snažnom potporom u dijelovima grčkog establišmenta. Čak i desnica formalno suprotstavljena ovoj stranci ne preza od toga da koristi njezine argumente. Kirijakos Micotakis, šef Nove demokracije (najveće opozicijske stranke), tako je nedavno optužio vladu da je kriva za “porast nereda”, amnestirajući tako naciste za nasilje i prebacujući odgovornost na vladu. Kao rješenje predložio je davanje “većih sloboda” i financijskih sredstava sigurnosnom aparatu. Onom istom čiji su pripadnici, kao što je nedavno potvrđeno, provodili obuku fašista za prebijanja i ubojstva.