rad
vijest

LEGO u Mađarskoj: druga strana priče o uspješnoj investiciji

Foto: AFP / Julio Cesar Aguilar

Prema najavama danske kompanije LEGO, u Nyíregyházi, na sjeveru Mađarske, planira se veliko proširenje postojeće tvornice. Poučen pozitivnim iskustvima svojih podizvođača koji u Mađarskoj rade već desetljećima, ovaj je proizvođač igračaka već prije desetak godina počeo premještati znatan dio proizvodnje u Srednju Europu. Kao jedan od najprepoznatljivijih svjetskih brendova, LEGO u velikoj mjeri ovisi o ljubomornoj zaštiti svog dizajna i uspješnim sudskim tužbama protiv drugih tvrtki koje se usude proizvesti četvrtaste plastične pločice s okruglim spojevima.

No unatoč prezentaciji svog proizvoda kao primjera skandinavske praktičnosti i inovatorske genijalnosti, proizvodnja samih “kockica” sve se više seli u zemlje s cijenom rada i socijalnom zaštitom daleko ispod razvikanih skandinavskih standarda. Tržište SAD-a se tako opskrbljuje iz Meksika, ono Azije iz pogona u Kini, a zapadnoeuropsko i bliskoistočno iz Mađarske. I nisu podcijenjeni rad i niski standardi zaštite jedine prednosti u tim zemljama u velikoj mjeri okrenutima uvozu kapitala. U investiciji u Nyíregyházi, na primjer, mađarska država sudjeluje s 15% sredstava.

Tih petnaestak milijuna eura koje mađarski “porezni obveznici” poklanjaju ovoj kompaniji daleko su od jedine subvencije. LEGO ujedno uživa zaštitu države Danske koja podupire svoj dizajnerski brend. Unatoč važnosti Mađarske za kompaniju, “glava” ostaje na sjeveru čak i ako su “ruke” sve više na jugu. U dizajnerskim studijima u Danskoj, kako priznaje kompanija, “nažalost nema ni jednog Mađara”, a manje će ih barem za početak biti i u postojećoj tvornici: zbog automatizacije, LEGO do kraja godine planira smanjenje radne snage za osam posto, što će zahvatiti i mađarske pogone.