rad
BiH
vijest

Žedni preko vode: vodosnabdijevanje u Sarajevu

Foto: Wikipedia

Građani BiH već dugi niz godina imaju problem sa snabdijevanjem vode. Samo u glavnom gradu više je naselja koja imaju svakodnevne redukcije vode. Ljetna suša ove godine pogoršala je situaciju, no većini je jasno da ona nije presudna. Sarajevo raspolaže solidnom količinom vode i suša se ne bi ni osjetila da je vodovodna infrastruktura adekvatno održavana. Dok građani pojedinih sarajevskih naselja zbog nedostataka vode svakodnevno trpe neugodnosti, i pri tom snose redovne troškove vodoopskrbe i plaćaju flaširanu vodu, sustav im “prkosi” pred njihovim očima: vodovodne cijevi pucaju i iz njih po ulicama šiklja čista voda.

Frustrirani Sarajlije kojima je dosta života na kapaljci, predvođeni inicijativama Jedan grad Jedna borba, Eko Akcija i Borba za život jučer su se prvi put okupili ispred zgrade Kantona Sarajevo, a planiraju ondje do kraja tjedna sakupljati potpise za Otvoreni protestni poziv koji će uputiti Skupštini KS-a, sa zahtjevom za sazivanje hitne tematske sjednice. Ponavljajući zahtjeve formulirane još prošle godine, ponovno traže da se momentalno osiguraju sredstva za potpunu obnovu vodovodne mreže nakon čega će se redovito ulagati u njeno održavanje te na koncu, pravnim aktima zaštititi vodu “od bilo koje vrste privatizacije, uključujući i nekontrolisanu eksploataciju vrela u vidu koncesija”.

Posljednja je točka od iznimne važnosti jer je u njoj
prepoznat izvor problema: po mišljenju prosvjednika kantonalno javno komunalno poduzeće zaduženo za brigu o opskrbi grada vodom, Vodovod i kanalizacija, namjerno se zapušta i loše posluje “dok ne postane potpuno nefunkcionalno, a očajno stanovništvo zavapi za bilo kakvim rješenjem”. Rješenje, dakako nije “bilo kakvo” već se radi o javno-privatnom partnerstvu kojim bi se komercijaliziralo osnovno ljudsko pravo – pristup pitkoj vodi. Dok građani od toga strahuju, a aktivisti protestnim akcijama pokušavaju spriječiti da do toga dođe, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavljuje neke zahvate na vodovodnoj mreži i “misli” da ti isti građani “neće imati redukcije vode krajem naredne godine”.