društvo
Hrvatska
vijest

Propast poslovnog modela Dnevno.hr-a

Foto: Screenshot

Stečajni upravitelj firme Dnevno d.o.o., nakladnika portala Dnevno.hr, medija upitne kredibilnosti, lišenog odgovornosti spram struke, namijenjenog čitateljima kojima je od točnosti informacija važnija potvrda vlastitog mišljenja, ma kako ono bilo iracionalno i odvojeno od stvarnosti, objavio je tablicu dugova. Da mediji imaju dugove, nije neobično, s obzirom na sveopću krizu novinarstva. No da neki medij na tržištu malenom poput Hrvatskoga uspije nakupiti 3,8 milijuna kuna duga nastalih u najvećoj mjeri radi presuda i tužbi zbog tekstova, tj. objavljenog sadržaja – načina na koji su pristupili informacijama, kako su ih prenijeli i kako oblikovali, izrazito je neobično.

Da stvar bude besmislenija, Dnevno.hr čak ni nije isključivo ideološki orijentiran portal, tek portal koji prodaje nacionalizam, i teorije zavjere. Radi se o pokušaju poslovnog modela koji je trebao kapitalizirati na nacionalnoj mržnji prvih susjeda. Naime, poduzetnik Michael Ljubas, koji je osnovao ovaj portal, ali više nije njegov vlasnik, osnovao je i srpski ekvivalent: Dnevno.rs. Urednička politika obaju je poticanje nacionalne mržnje spram prvih susjeda. Pritom ponekad stvari idu toliko daleko da se objavljuju isti tekstovi s istom opremom samo se “Ustaše” zamijene “Četnicima”. Sve skupa podsjeća pomalo na izvještavanja iz rata s početka devedesetih kada su srpske i hrvatske televizije objavljivale iste priloge s istim žrtvama (posebno pri izvještavanju o Vukovaru i istočnoj Slavoniji, ali i o događanjima u Hercegovini) samo s drugačijim nacionalnim predznakom.

Novinari među oštećenima

Takvo “izvještavanje” rezultiralo je s više desetaka presuda donesenih protiv ovog portala. Dok na porezni dug, veliku boljku poduzetništva, otpada tek 700.000 kuna, ostalo su uglavnom sudske presude. Najviše je pritom Dnevno.hr klevetalo Hrvatsku radioteleviziju koja od portala potražuje ukupno 340.000 kuna – za presude o kleveti visok iznos. Dug prema ostalim vjerovnicima, njih 59, iznosi 2,5 milijuna kuna (dio duga odlazi i na troškove 7Dnevnog – dnevne, tiskane inačice portala od kojih Tiskara Zagreb potražuje nešto više od 230.000 kuna).

Zanimljiv je posebno velik broj novinara i drugih medijskih aktera koji su tužili Dnevno.hr, pa tako i bivši EPH, a sada Hanza medija zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića. Hanza medija od portala Dnevno potražuje 92.000 kuna, a vlasnik Hanžeković još 160.000 kuna. Osim novinara, među vjerovnicima portala nalaze se i psihijatrijska klinika Vrapče, Klinički bolnički centar Osijek, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj (HSKJN), bivši SDP-ov vukovarski gradonačelnik Željko Szabo itd…

Dnevno.hr je prošlog mjeseca preuzela Marija Dekanić, vlasnica agencije za digitalni marketing Logobox i članica Hrvatske narodne stranke (HNS) uz logiku da je to čitan portal s kojim se nešto može učiniti. Međutim, pretjerano poduzetničko samopouzdanje moguće je kao rezultat nedovoljnog poznavanja strukture medijskog polja. Čim se naime, promijeni ideologija portala, on će izgubiti svoju publiku. S druge strane, relevantnijim portalima zasićena liberalna javnost u Hrvatskoj neće odmah i olako pristati na informiranje putem Dnevno.hr-a. Za njegov rebranding potrebno bi bilo nekoliko godina, unutar kojih bi nova vlasnica morala zadržati istu razinu posjećenosti uz istovremeno povećanje točnosti izvještavanja, što je s obzirom na negativno kotiranje ovog portala teško moguće. Naime, čim Dnevno.hr izgubi desničarsku publiku past će broj klikova, s njima i cijena oglasnog prostora, pa onda i prihodi. Jedina opcija onda koja preostaje je ili zatvaranje sadržaja portala stvaranjem “Premium” kategorija ili nadomjestak klikova uvođenjem drugih sadržaja, seksističkih ili zabavnih. Iz perspektive političke i društvene štete koju proizvode portali poput Dnevno ili Narod.hr Željke Markić, dobro je da Dnevno ima novog vlasnika, a nadamo se i novu ideologiju.