politika
vijest

Gruevskom prijeti zatvor?

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski (VMRO-DPMNE) mogao bi provesti do 27 godina u zatvoru ako bude proglašen krivim u svih pet slučajeva u kojima Specijalno tužiteljstvo (SJO) podiže optužnice protiv njega. Rok za to završava u subotu 1. jula, Katica Janevska, posebna tužiteljica, najavila je podizanje optužnica u slučajevima TNT, Titanik, Traektorija, Tenk i Šamari.

U slučaju TNT Gruevskog se tereti za zloupotrebu položaja zbog naručivanja demolacije zgrade koju je gradio njegov bivši koalicijski partner iz Partije europske budućnosti, (PEI) Fijat Canovski. Maksimalna kazna za ovo su 3 godine zatvora. Drugi slučaj imao je kodno ime Titanik, ovdje se Gruevskog i druge dužnosnike VMRO-a tereti se za izborne prevare 2013. godine. Optužnica se sastoji od tri dijela: odgovornosti za zločinačko udruživanje – za što je predviđena sankcija od jedne do pet godina zatvora; zloupotrebe resursa tokom izborne kampanje – najniža predviđena kazna je 5 godina; i narušavanja slobode izbora glasača – za što je minimalna zatvorska kazna 3 godine zatvora.

Treći slučaj u kojem se tereti Gruevskog je Traektroija. Tu je optužen za primanje “nagrade” za nezakonito utjecanje za što je predviđena zatvorska kazna od jedne do tri godine. Radi se o kršenju zakona o javnoj nabavi, kada je ugovor težak 570 milijuna eura za izgradnju dva kraka autoceste dodijelio kineskoj građevinskoj firmi. Sljedeći slučaj je Tenk (nabava luksuzne limuzine u iznosu od 575.000 eura) koji je gotovo isti kao Traektorija samo se zbrajaju zatvorske kazne. A u posljednjem slučaju Šamari, istraga se vodi na temelju optužbe da je 2013. godine naručio napad na opozicijskog gradonačelnika – optužen je za poticanje javnih nereda za što je predviđena zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. Zbrajanjem svih optužnica ispada da bi Gruevski u zatvoru mogao provesti čak 27 godina. No, kao i obično u sličnim slučajevima, moguće je da će proći sa znatno blažom kaznom, ako uopće bude pravomoćno osuđen.

Talir kao kompromis?

Naravno, ovim optužnicama njegovi krimeni nisu iscrpljeni. Tako je 22. maja ove godine objavljeno da je Nikola Gruevski glavni osumnjičenik u slučaju Talir – u kojem ga se zajedno s još 10 dužnosnika VMRO-DPMNE-a tereti za financiranje stranke pranjem novaca. Glavna tužiteljica SJO-a Katica Janevska izjavila je jučer 29. juna kako tužiteljstvo u ovom slučaju još neće podizati optužnicu već će nastaviti istraživati slučaj. Kazala je tom prigodom kako “mjesec dana nije bilo dovoljno za detaljnu istragu ovog slučaja” te kako će se na njemu i dalje raditi. Međutim, mandat SJO-a završava 1. jula, optužnice koje do tad budu podignute bit će procesuirane, dok je za produženje rada tužiteljstva potrebno dvotrećinsko izglasavanje u Sobranju. Kako VMRO kontrolira čak 51 od 120 parlamentarnih mandata, šanse da će SJO dobit produženje rada su malene. Stoga je pitanje, da li je ovo kompromis prema Gruevskom: iako je VMRO izgubio vlast, kao što smo već pisali, državne institucije prepune su njegovog kadra i pitanje je hoće li Zaev uspjeti održati vlast ako nema kontrolu gotovo ni nad jednim organom vlasti (ni sudstvom, ni vojskom, ni policijom).

O tome da se u 10 godina njegove vladavine VMRO pretvorio u jednu od najbogatijih stranaka u Europi, mnogo se pisalo po medijima, stoga je malo vjerojatno da SJO nije podigao optužnicu radi manjka postojećih dokaza. Janevskoj pri tom ostaje “nada da će ovaj slučaj ovako ili onako već nekako završiti na sudu”. Gruevski pak smatra da se radi o “anti-makedonskom progonu” s ciljem rješavanja čak 100 ljudi iz VMRO-DPMNE-a (točnije, 94 u 17 slučajeva). A nama je to još jedan eklatantan primjer kako se nacionalizam koristi kao izlika za promociju ili zaštitu vlastitih materijalnih interesa kao i tolerancije političkih elita na kriminal svojih kolega.