rad
Srbija
vijest

Štrajk u kragujevačkom Fiatu

Foto: AFP / Aleksa Stanković

Nakon što su u petak i ponedjeljak održali jednosatne štrajkove upozorenja, radnici kragujevačke fabrike Fiat Chrysler Srbija jutros su stupili u generalni štrajk. Na jučer održanim pregovorima u prostorima Ministarstva privrede između uprave i predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) dogovor nije postignut. Drugim riječima, nije udovoljeno zahtjevima radnika zbog kojih su i pokrenuti štrajkovi upozorenja.

O kojim se zahtjevima radi? Prvi i centralni zahtjev tiče se osnovne plaće. Sindikat traži da se ona poveća s dosadašnjih 38.000 dinara na 45.000. Također, prateći zahtjevi nisu ništa manje važni: zahtijeva se reorganizacija poslovanja (nova zapošljavanja) kako radnici ne bi morali raditi dodatne poslove odsutnih kolega, isplata dogovorenih bonusa za ovu i 2018. godinu, kao i kompenzacija za dodatne troškove prijevoza na radno mjesto.

Predsjednik kragujevačkog ogranka SSSS-a Jugoslav Ristić svojom je izjavom dimenziju štrajka podignuo i na nacionalni nivo, implicirajući nužnu radničku solidarnost: “Očekujem da će nešto da se promeni i da ćemo inostranim investitorima da pokažemo da Srbija nije zemlja gde radnike mogu da plaćaju tako malo.” A što se tiče konkretnijih oblika solidarnosti, naglasio je da očekuju pregovore u firmama koje su Fiatovi dobavljači i da se mogu očekivati protesti i tamo ako ne dođe do ispunjenja zahtjeva.

Sam dolazak Fiata u Kragujevac bio je svojedobno popraćen fanfarama i izdašnim državnim subvencijama. No, nije sve išlo po planu. Umjesto najavljenog rasta broja zaposlenih na 5.000 ljudi, ovog ljeta se gašenjem treće smjene broj radnika smanjio ispod 2.000. Službeno objašnjenje uprave je kao razlog otpuštanja navelo slabiju prodaju jednog modela automobila. Tadašnji premijer, a današnji predsjednik, Aleksandar Vučić, situaciji je pokušao doskočiti tako što je nagovarao Kazahstance da kupuju Fiatove automobile.