politika
Srbija
vijest

Aleksandar Vučić: trgovački putnik multinacionalnih firmi

Foto: AFP / Stephanie Keith

Srpski premijer Aleksandar Vučić nalazi se u posjetu Kazahstanu. S njim su došli i poslodavci, kako to već ide kad se posjećuju nova tržišta. Za početak, Vučić je otvorio ulicu Nikole Tesle u Astani i održao predavanje na tamošnjem univerzitetu, što je inače postalo neizostavni dio njegova itinerara pri posjetama drugim državama. Pored uobičajenih floskula koja prate takve susrete, od uspostave političke bliskosti do otvaranja tržišnih prilika, posebno je spomenuta jedna kompanija.

I to ni manje ni više nego talijanska. Radi se o talijanskom Fiatu koji ima pogon u Kragujevcu. Odavno predstavljen kao najvažnija investicija u Srbiji i primjer uspješne realizacije slobodnotržišnih principa, Fiat, a bogme ni država, ne libe se posegnuti za instrumentima koje nisu baš na ponos poduzetničkom duhu. Naime, sam dolazak Fiata u Srbiju bio je omogućen priličnim državnim subvencijama. Te subvencije su bile svojedobno sumnjive i Evropskom komisiji u sklopu odredbi Prijelaznog trgovinskog sporazuma.

No, i uz subvencije, nije sve išlo glatko. Tako je ljetos u pogonu ukinuta cijela jedna smjena uz otpuštanje radnika. Premda se u najavama otprije nekoliko godina tvrdilo da će broj radnika rasti i na više od 5.000, smanjen je na manje od 2.000. Fiat je svoju odluku pravdao smanjenjem prodaje jednog modela automobila. Nakon sastanka s upravom Fiata u julu, Vučić je naglasio da je rad u dvije smjene samo privremeno stanje i da će se sigurno vrlo brzo vratiti na staro. Osim što je obećao i izgradnju autoceste do Kragujevca do 2018., Vučić je na sebe preuzeo ulogu Fiatova trgovačkog putnika i državni posjet Kazahstanu zapravo sveo na uvjeravanje domaćina da kupuju Fiatove automobile. Dakle, država subvencionira investiciju, osigurava infrastrukturu i otvara nova tržišta. Toliko je aktivna da guši privredu.