politika
Hrvatska
vijest

Manevarski prostor između Agrokora i Bleiburga

Foto: AFP / Jure Makovec

Iako u krnjem sastavu i bez jasne parlamentarne većine, Vlada Republike Hrvatske nastavlja s radom. Pored usvojenog prijedloga tzv. Tolušićevog zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, medijski najatraktivnija odluka s današnje sjednice je ona o dodjeli dodatnih pet milijuna kuna Državnom odvjetništvu za istražne radnje u Agrokoru. Što se tiče zakona kojem je nakana zaštita domaćih proizvođača i dobavljača, tek treba vidjeti eventualnu djelotvornost zakona s obzirom na pravne stečevine Europske unije i uvijek delikatno pitanje “slobodnog tržišta”. No, prijedlog je usvojen, a kao i odluka o alociranju sredstava DORH-u, ima za cilj neposredan politički učinak. To je bilo vidljivo i iz metakomentara samog premijera Plenkovića: “Tako to radi ozbiljna Vlada.”

Naime, Plenković ovim potezima, a pogotovo “bildanjem” kapaciteta DORH-a, zapravo odgovara na primjedbe iz MOST-a da HDZ zaštitom ministra financija Zdravka Marića, zapravo štiti navodni kriminal u Agrokoru. U objašnjenju odluke stoji da se tih pet milijuna kuna namjerava utrošiti na angažman vanjskih financijskih stručnjaka i istraživača, s obzirom na to da DORH nema dovoljno kadrovskih kapaciteta da pokrije tako veliki koncern. A samoj sjednici Vlade prethodio je sastanak premijera s izvanrednim upraviteljem Agrokora Antom Ramljakom koji ga je izvijestio o prvih mjesec dana prinudne uprave. Situacija u koncernu je i dalje nejasna i sasvim neizvjesna, ali Plenković, prije epiloga koji bi mogao biti prilično nezgodan za onog koji bude na vlasti, čini sve kako bi si kupio reputaciju jamca stabilnosti i odgovornosti. U kontekstu bezidejne oporbe to mu nije pretežak zadatak.

A prilično će mu poslužiti i tajming komemoracije na Bleiburgu, za nastavak konsolidacije na drugom frontu, onome unutar HDZ-a. On sam, naime, ne ide, šalje ministra branitelja kao izaslanika, ali tu je novopečeni predsjednik Sabora Goran Jandroković, kao i ministar državne imovine Goran Marić – u statusu izaslanika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Ako znamo da je prošle godine njezina izaslanica bila Bruna Esih, onda je sasvim jasno kako su karte posložene. Dakle, (predizborna) poruka je otprilike jasna: ne trebaju nam Hasanbegović i Esih da koketiramo s ustašlukom, a ni MOST da ispitujemo kriminal.