politika
vijest

Trijumf antipolitike i sukob interesa “borca protiv korupcije”

Foto: AFP / Michal Cizek

Češki premijer Bohuslav Sobotka jučer je sasvim neočekivano najavio da će podnijeti ostavku na svoju funkciju do kraja tjedna i time srušiti vlastitu koalicijsku vladu. Iako se nije pretpostavljalo da će vlada pasti svega četiri mjeseca prije predviđenih redovnih izbora, ipak su njezin rad već dugo opterećivali sukobi između socijaldemokrata premijera Bohuslava Sobotke i njihovog glavnog koalicijskog partnera, Akcije nezadovoljnih građana (ANO, u prijevodu “DA”), stranke jednog od najvećih čeških tajkuna Andreja Babiša. Već prilikom formiranja ove vlade 2013. godine bilo je jasno da su socijaldemokrati i ANO (koji se definira kao “centristička” stranka) zapravo više rivali nego partneri, pogotovo s obzirom na duboku krizu kroz koju prolaze opozicijske stranke tradicionalne desnice. Situacija je međutim dobrim dijelom i posljedica “antiestablišmentske” retorike Babiša.

On je u vladi imao funkciju prvog potpredsjednika i ministra financija. Kao tajkun i vlasnik gigantskog koncerna Agrofert, Babiš se neposredno pred izbore 2013. godine po prvi puta uključio u politiku, odnosno prvi puta nakon što je raspadom socijalističke Čehoslovačke prestao biti članom njezine vladajuće partije. U skladu s tim, svoju stranku je organizirao oko svoje ličnosti i bogatstva te ideje potpune promjene političke scene, odnosno zamjene tradicionalnih “korumpiranih stranačkih elita” novom elitom nestranačkih antipolitičara bliskih jednom tajkunu. U kontekstu dubokog nepovjerenja javnosti u političke stranke, ta je strategija očito upalila: ANO je kroz posljednje četiri godine postao dvostruko popularniji od socijaldemokrata, koji su snosili odgovornost za nepopularne poteze vlade dok je Babiš istodobno igrao ulogu partnera u vlasti i glavnog opozicionara.

Iako sam optuživan i svojevremeno suđen za sumnjivu privatizaciju Agroferta, Babiš se ulaskom u politiku predstavio kao glavni borac protiv korupcije. Čovjek koji je početkom 1990-ih preuzeo jednu prehrambenu tvrtku i u međuvremenu je – pod neobičnim uvjetima – pretvorio u koncern s monopolom na mnoge djelatnosti u zemlji (uključujući i značajni udio u vlasništvu medija), sada je najvjerojatniji budući premijer Češke Republike. Da stvar bude bizarnija, ove je izbore, koji bi za socijaldemokrate mogli biti katastrofalni, zapravo izazvao njihov pokušaj da se distanciraju od Babiša, za kojeg postoji sumnja da je godinama oštećivao državu utajama poreza. Paradoksalno, Babiš je barem do sad pokušaje da se ograniči njegov sukob interesa (preko 250 njegovih firmi prima subvenciju države) uspješno predstavljao kao napad stare elite na jednog antikorupcijskog borca.