politika
BiH
vijest

Protesti uoči dana rada

Foto: AFP / Elvis Barukčić

Uoči međunarodnog praznika rada sljedeći ponedjeljak, pojačali su se inače standardni radnički protesti u Bosni i Hercegovini. Još krajem prošlog tjedna, u Zvorniku se okupilo više hiljada radnika nekoliko firmi iz tog grada i okolice. Među njima su i radnici čiji su slučajevi dobro poznati bh. javnosti, poput srebreničkih rudara ili radnika Boksita iz Milića, koji radeći u izrazito teškim uvjetima za svoje plaće često moraju prosvjedovati. Vlasnik Boksita, Rajko Dukić, je pak poznat po optužbama za zlostavljanje svojih zaposlenika, koje prema izjavama radnika povremeno tuče, a prema vlastitom priznanju redovito podvrgava poligrafskom ispitivanju kako bi “provjerio njihovu lojalnost”. U malenom gradiću Milići, Boksit je gotovo jedini poslodavac, a Dukić navodno privatnim osiguranjem kontrolira ponašanje zaposlenika i izvan radnog mjesta, te ih prisiljava da dio plaće troše u drugim firmama u njegovom vlasništvu.

Najviše je međutim prošlog petka u Zvorniku bilo radnika lokalne firme Alumina, možda i najpoznatije među onima čiji su radnici posljednjih dana prosvjedovali. Ta firma, nekada dio velike tvornice glinice Birač, je još 2001. godine za iznos od 1,5% procijenjene vrijednosti prodana litavskom vlasniku koji se brzo upleo u dugi sudski spor s vlastima entiteta Republike Srpske. Po uobičajno kompleksnom privatizacijskom scenariju, velik broj firmi s mutnim vlasništvom (registriranih diljem planete) zatim međusobno potražuje velika dugovanja, firma uspješno izvozi proizvedenu robu, samo novac misteriozno nestane kada treba platiti radnike koji su taj izvozni proizvod izradili. Radnici sada traže deblokadu računa firme koja je svojevremeno praktički poklonjena da bi zatim vlasnik uspio stvoriti gigantske dugove koje firma u načelu nikada nije mogla vratiti.

Nakon dugo godina, za ovaj Prvi maj čak će i službeni entitetski sindikat organizirati protest u Banja Luci. U susjednom entitetu, gdje položaj radnika nije ništa bolji, sindikati su prvo najavili proteste u Sarajevu, ali ih onda i otkazali, uz objašnjenje da će umjesno njih održati “proširenu sjednicu Glavnog odbora”. Revoltiran tom odlukom, dio manjih sindikata i neorganiziranih radnika iz Sarajeva, Bugojna i Tuzle je komentirao da bi prosvjede možda trebalo organizirati i ispred zgrade sindikalne centrale, koja je prema kritičarima ove godine skupo renovirana novcima iz sindikalne kase, dok je članstvo bilo uskraćeno za nužnu pomoć.