društvo
Hrvatska
vijest

Cinizam i oportunizam antikomunizma

Foto: Stringer / AFP

Čini se da imamo uspostavljenu tradiciju: komemoracija žrtava ustaškog konc-logora Jasenovac na godišnjicu proboja zatvorenika i ove godine se razdvojila na službenu državnu i na one antifašističke i manjinske. Tako je u subotu održana komemoracija u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i Srpskog narodnog vijeća, jučer državna, a danas je na rasporedu ona u organizaciji Židovske zajednice. Raskol je prošle godine izazvala revizionistička ofenziva bivše vlade HDZ-a i MOST-a, oličena u figuri tadašnjeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Podsjetimo i da je godinu prije, za vrijeme SDP-ove vlasti, začetak raskola zapravo najavila predsjednica Grabar-Kitarović odavajući počast van službene komemoracije: u tajnovitom aranžmanu nje i fotografa.

Osim izravnih revizionističkih politika, ta je vlada svojim djelovanjem u javni prostor pripustila i najgori šund iz ustaškog podzemlja, opsjednut, između ostalog, i promoviranjem teorije o Jasenovcu kao “trostrukom logoru” s naglaskom na komunističkom. Nastavak, ili barem kukavičko odobravanje tih trendova, razlog je i ovogodišnjem raskolu. Pored činjenice da je promotor spomenute teorije dobio nagradu Grada Zagreba u osvit komemoracije, osnovni dokaz je ploča postavljena u Jasenovcu poginulim pripadnicima HOS-a u Domovinskom ratu na kojoj se nalazi ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Pijetet na pijaci

Kao što je poznato, na provokatorsko postavljanje ploče u Jasenovcu, premijer Andrej Plenković je odgovorio formiranjem Povjerenstva za suočavanje s prošlošću. Naime, kočoperenje ustaškog pozdrava nedaleko od ustaškog logora njemu je naprosto bilo – delikatno. Trik je, naravno, bio u tome što su se ustaški provokatori sakrili iza “svetosti” Domovinskog rata i legislative: to je službeni grb HOS-a koji su priznale administrativne vlasti. Zašto, na primjer, Plenković ne bi branio tu “svetost”, ako mu je do nje toliko stalo, naprosto eliminiranjem ustaških tragova, enigma je samo na prvi pogled. Ostao bi bez antikomunističke municije.

No, zato mu ne nedostaje maštovitog zamišljanja ispravnog pijeteta. Plenković je bio vidno razočaran raskolom komemorativnog obilježavanja i svjestan nakaradnosti onog na kojem je sudjelovao. To ga je ponukalo da apelira na “odmetnike” i zaključi kako mu je žao što nema jedinstvene komemoracije jer žrtve to zaslužuju. Dakle, prema Plenkoviću, manjak pijeteta prema žrtvama iskazuju oni koji organiziraju zasebne komemoracije, a ne oni koji toleriraju pozdrav pod kojim su te žrtve ubijene. Dobro, ne toleriraju, osnivaju povjerenstva čiji je jedini cilj zapravo kriminalizacija komunizma.

Napomenimo i da je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na službenom putu u Kataru.