politika
Makedonija
vijest

Plan B: vlada bez mandata i kaznena odgovornost predsjednika Ivanova

Foto: AFP / Dominick Reuter / Gjorge Ivanov prije govora u Ujedinjenim narodima

“Ivanovljeva odluka je državni udar”, ponovio je predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, izgledni budući makedonski premijer bez mandata. Na izrazito dugačkoj tiskovnoj konferenciji održanoj u petak popodne u prostorijama SDSM-a, Zoran Zaev predstavio je cjeloviti program izgledne nove nemandatirane i neformirane makedonske vlade. Natuknuo je mogućnost kaznenog progona predsjednika Ivanova (prema postojećim kaznenim odredbama) zbog nepoštivanja ustavnih odredbi.

Cilj javnog predstavljanja programa bio, smatra Artan Sadiku, stalni Biltenov analitičar iz Skopja, “spominjanjem i osobnog kaznenog progona odigrati dodatnu kartu na predsjednika Đorđa Ivanova, koji se već nalazi pod strašnim međunarodnim pritiskom davanja mandata SDSM-u, a kako bi vidio da u programu nema ništa sporno što bi moglo uzrokovati raspad Makedonije”. Zaev je naglasio kako se pitanje suvereniteta i jedinstvenosti Makedonije formiranjem ovakve vlade ne dovodi u pitanje: “Kao odgovoran političar danas sam ovdje kako bih vam kazao da ću biti premijer svih građana Makedonije. Svaki od vas je jednako važan. Razumijem zabrinutost građana na ulici kao posljedicu propagande vlade, čiji je jedini cilj da samu sebe zaštititi od onoga što slijedi – pozivanja na odgovornost za kriminal. Dok govore o jedinstvu, oni rade na podjeli. Nikola Gruevski zajedno sa vodstvom VMRO-DPMNE-a, igra opasnu igru” kazao je Zaev.

Albanski jezik i druge reforme

“Laž je da će svi građani morati učiti drugi jezik ili biti kažnjeni za odbijanje. Cilj novog zakona o jezicima bit će da svim građanima omogući lakšu komunikaciju s državnim institucijama, no on će svakako ostati u okvirima sadašnjih Ustavnih odredbi. Mi vjerujemo u koncept društva za sve. Makedonija će biti izgrađena kao građanska država. Albanskim državljanima omogućit će se da komuniciraju sa institucijama na vlastitom jeziku. Tako će svi građani moći lakše i učinkovitije ostvarivati svoja ustavna prava”, rekao je Zaev. On je ovime otvoreno i eksplicitno stao iza “Tiranske” platforme, objasnivši kako dati Albancima pravo na službeni jezik ne znači ugrožavanje makedonskog identiteta, naglasivši kako su neka sela u Makedoniji ne samo dvojezična nego i četverojezična, pa funkcioniraju. Prijedlog zakona o promicanju jezika proširio bi na službenu upotrebu sve jezike u Makedoniji kojima govori više od 20 posto stanovništva.

Od ostalih točaka naglasio je nastavak realizacije dogovora iz Pržina, pravu reformu medija, čija je nužnost postala ponovno bolno vidljiva u snazi propagande koju posljednjih dana vrši VMRO-DPMNE. Za reformu medija Zaev planira uvažiti nacrte koje je već napravilo civilno društvo. Zaev je iznio planove za realizaciju učinkovitog i neovisnog sudstva time što bi povećao njihovu financijsku neovisnost i trošenje proračunskih sredstava. Među idealističnijim točkama programa koje je Zaev iznio, spada i ideja povećanog utjecaja građana na političare kojima bi pak takav utjecaj građana trebao izazvati “strah” i povećan osjećaj društvene odgovornosti. Općeniti kurs Zaevljeve vlade zacrtan je prema željama EU. Tako najavljuje “bolji život za sve građane, obnovu demokracije i vladavine prava, učinkovite institucije, pridruživanje EU i NATO”.

Od plana okupljanja dvotrećinske većine za promjenu izbornog zakona očito se odustalo, matematika jednostavno nije funkcionirala. Ona bi podrazumijevala da na ovakvo nešto pristane čak 11 zastupnika VMRO-DPMNE-a, što nije bilo realno očekivanje. Umjesto toga, koalicija SDSM-a i albanskih stranaka iskoristi će većinu koju imaju u parlamentu da formiraju vladu i bez odobrenog mandata predsjednika Ivanova. Spominjanjem kaznenog progona predsjednika, uz pomoć žestokog međunarodnog pritiska, Zaev se nada natjerati Ivanova da promijeni odluku, uz svesrdnu pomoć međunarodne zajednice. S obzirom na skučeni broj mogućnosti, javno predstavljanje programa bio je dobar potez. Osim što će barem dijelom smiriti sirove etničke strasti, uz podršku međunarodne zajednice, možda i uspije natjerati Ivanova u željenom smjeru. Potez je u svakom slučaju sada na predsjedniku, no hoće li Gruevski mirovati ili će uz pomoć razvijene stranačke mašinerije dodatno eskalirati nemire u zemlji. S obzirom na pisanja medija pod njegovom kontrolom, smirenje bi bilo naivno očekivati.