politika
vijest

Nacisti kao “sol u juhi demokracije”

Foto: AFP / Thomas Kienzle

Njemački je Ustavni sud u utorak donio odluku po kojoj se neonacističkoj Nacionalnoj demokratskoj stranci (NDP) neće zabraniti djelovanje. Objašnjenje odluke prilično je zanimljivo i zasnovano je na svojevrsnoj političkoj procjeni. Suci su potvrdili da se NDP zalaže za rušenje demokratskog projekta i uspostavu autoritarne države po etničkom obrascu, kao i da izražava nedvosmislen “afinitet” prema nacizmu, ali “da se čini krajnje nemogućim da NDP ostvari te ciljeve bilo parlamentarnim bilo vanparlamentarnim djelovanjem”. Inače, ovo je drugi put u posljednjih četrnaest godina da je na dnevnom redu rada Ustavnog suda rasprava o mogućem zabranjivanju djelovanja NDP-a.

Valja istaknuti da su ustavni suci u pravu kada smatraju da ne postoji izravna politička opasnost za samu državu od djelovanja NDP-a. Na prošlim parlamentarnim izborima ta je stranka osvojila 1,3% glasova i članstvo joj se srozalo na 6.000 ljudi. No, razlozi tome nisu baš zalog dugoročnog optimizma. Veliki broj pristaša ekstremne desnice okrenuo se probitačnoj Alternativi za Njemačku koja dijeli mnoge stavove s NDP-om, samo uz nešto suvremeniji marketing. Ne promoviraju se kao svojevrsni nasljednici nacista i “najprljaviju” retoriku i praksu delegiraju na “bazu”.

Premda se u borbi protiv fašizma teško osloniti na državnu represiju, pogotovo ako znamo da u Njemačkoj postoji dokazana, uhodana praksa suradnje između obavještajne zajednice i nacističkih grupa, drukčija odluka Ustavnog suda ipak je mogla imati poželjne političke posljedice: od rasturanja same organizacije do učinaka na političku klimu općeg skretanja udesno. Također, valjalo bi ispitati i političku logiku po kojoj se organizacije zabranjuju tek kad postaju realna prijetnja ustavnom poretku. Naime, kad fašistička organizacija postane stvarna prijetnja poretku, teško da se problem može riješiti odlukama Ustavnog suda.

No, da mi ne pokušavamo improvizirati objašnjenje političke pozadine odluke, citirajmo riječi jednog od sudaca, Petera Müllera. Odluku suda po kojoj prijetnje i zastrašivanja na političkoj osnovi spadaju u domenu policijskog rada, nagovijestio je Müller još u ožujku prošle godine. Izjavio je kako bi “moć slobodne diskusije” trebala biti vodeće načelo u Njemačkoj, opisujući ga kao “sol u juhi demokracije”. Drugim riječima, nacisti su nezamjenjiv začin demokratskog folklora.