politika
Kosovo
vijest

Podjelom plijena do političke “stabilizacije”?

Foto: AFP / Armend Nimani

“U budućnosti smo spremni surađivati sa svim strankama”, izjavili su jučer neočekivano čelnici dviju manjih opozicijskih stranaka u kosovskom parlamentu. Savez za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo do sada su sudjelovali u opozicijskoj koaliciji koju je predvodio pokret Samoopredjeljenje, a čiji je glavni cilj blokada institucija i izazivanje prijevremenih izbora. Iako je ova koalicija između “antisistemskog” Samoopredjeljenja i dvaju stranaka ranije usko povezanih s instancama vlasti uvijek bila upitne stabilnosti, naglo i istodobno povlačenje dvaju njezinih stranaka-članica ipak je došlo kao iznenađenje.

Osobito stoga što je neuspješnih pokušaja “razbijanja” opozicije bilo i ranije, najrazvidnije uoči predsjedničkih izbora u februaru. Tada su se predstavnici dvaju manjih stranaka opozicije odazvali razgovorima s vladajućima, ali odbili su prijedlog da okrenu leđa Samoopredjeljenju, koji je uz proteste unutar institucija vodilo i one na ulici. Ovoga puta, eksplicitne izraze spremnosti da surađuju sa strankama na vlasti (koje su do sada nastojali srušiti svim dostupnim sredstvima), pratile su i nedvosmislene osude “nasilnog ponašanja”, što predstavlja vrlo jasan napad na njihove dojučerašnje partnere iz Samoopredjeljenja.

Osude vodećeg opozicijskog pokreta poklopile su se i s izjavama novog kosovskog predsjednika Hashima Thaçija kako “nema mjesta za kriminalce u institucijama”, što se može shvatiti i kao najava kriminalizacije Samoopredjeljenja, nakon što su ga vladajući uspješno izolirali. Također, iz američke ambasada na Kosovu, koja ima velik politički utjecaj u zemlji, objavljeni su zahtjevi za “proširenjem vlade”, čime bi se otvorio prostor za uključivanje dijelova opozicije u vlast.

No iako se strategija Samoopredjeljenja do sad pokazala vrlo neuspješnom, ideja da se golemo socijalno nezadovoljstvo – koje je doprinijelo razvoju prosvjednog pokreta – može ugušiti preraspodjelom pozicija čini se neuvjerljivom. Samoopredjeljenje je zaokret svojih donedavnih partnera već nazvalo “licemjerjem”. Ostaje da se vidi hoće li se s tom ocjenom složiti i njihovi dosadašnji birači.