politika
Makedonija
vijest

Međunarodna zajednica podržala odgodu izbora u Makedoniji

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Potvrđuju se upozorenja na koja mjesecima upozorava makedonski opozicijski Socijaldemokratski savez (SDSM) na čelu sa Zoranom Zaevom, a to je da trenutni uvjeti ne dopuštaju održavanje poštenih i slobodnih parlamentarnih izbora u ovoj zemlji s datumom 24. aprilom.

S ovime se sada slažu i predstavnici američke ambasade i Misije Europske unije u Makedoniji koji sudjeluju na pregovorima o implementaciji dogovora iz Pržina realizacija kojeg se smatra preduvjetom za održavanje poštenih izbora. Predstavnici su se otvorenim pismom obratili tehničkom makedonskom premijeru Emilu Dimitrievu upozorivši da nisu osigurani uvjeti provedbe nužne medijske reforme niti su napravljeni preduvjeti za čišćenje popisa birača. Da zemlja nije spremna za izbore u aprilu potvrđuju i sva izvješća o radu Izborne komisije i zaključci svih relevantnih stručnjaka.

Do međunarodne zajednice dolaze mnogi prigovori o zastrašivanju birača i vršenju pritisaka koje provodi vladajuća stranka sad već bivšeg premijera Nikole Gruevskog, stoga je međunarodna zajednica odlučila podržati prijedlog socijaldemokrata o 5. junu kao odgovarajućem datumu izbora.

Podsjetimo, makedonski parlament raspušten je 24. januara nakon prisilne ostavke premijera Nikole Gruevskog. Njegova, još uvijek vladajuća, stranka VMRO-DPMNE smatra da ranije dogovoreni datum ne treba mijenjati, dok SDSM i dalje najavljuje mogućnost bojkotiranja izbora ukoliko se oni održe 24. aprila. Gruevski s druge strane zanemaruje pozive na odgodu izbora, smatrajući kako je posao međunarodne zajednice, a ne njegov, da “intervenira u svojstvu arbitra”. U prijevodu, Gruevski je slobodno mogao kazati i zaustavite me ako možete.