politika
Kosovo
vijest

Kosovska parlamentarna kriza – simptom kraha jednog modela

Foto: AFP / Armend Nimani

Jučerašnjim prekidom sjednice kosovskog parlamenta nastavlja se troipolmjesečna politička kriza u toj zemlji. Kao i u ranijim slučajevima, poslanici opozicije bacili su suzavac prvo u dvorani za sjednice parlamenta, a onda i na sastanku predsjedništva tog tijela koje se sastalo kako bi pokušalo osmisliti izlaz iz blokade rada institucija. Kao što smo ranije pisali, opozicija predvođena pokretom Samoopredjeljenje (Vetëvendosje) time službeno prosvjeduje protiv sporazuma potpisanog sa Srbijom na inicijativu Europske unije kojim se predviđa legalizacija ranijih paralelnih “srpskih” institucija na Sjeveru Kosova te graničnog sporazuma sa Crnom Gorom. No neprestana eskalacija njihovih protesta svakako sugerira kako su im ambicije znatno dalekosežnije.

Kao i u ranijim slučajevima, jučerašnji sukob se iz parlamenta preselio na ulice gdje su prosvjednici napadali institucije kamenjem i bojom dok je policija napadala prosvjednike. Nekoliko dana ranije, jedna je grupa zapalila četiri automobila u vlasništvu državnih institucija u četiri različita grada diljem zemlje. Retorika opozicije koja vlasti optužuje za kolaboracionizam i u tom i u ranijim slučajevima daje naslutiti kako opozicija jedino rješenje vidi u promjeni vlasti. Reakcija institucija koje su odgovarale hapšenjima, ali i stidljivim pozivima na “razum”, samo su pomogli opoziciji da ojača svoje aktivnosti. Poslanici kojima je određen kućni pritvor nastavili su prekidati sjednice parlamenta i sudjelovati na protestima, prkoseći vlastima i tako osporavajući njihov legitimitet.

Ogoljeni neuspjesi

Nakon jučerašnjih događaja nevještom se reakcijom u polemiku uključio i američki ambasador na Kosovu, Greg Delawie, indigniran činjenicom da se blokada institucija nastavila unatoč pozivu državnog tajnika John Kerry (koji je prije dva tjedna bio u posjetu toj zemlji) da se “takve stvari više ne smiju ponoviti”. “Izrazito je razočaravajuće što ga ljudi nisu poslušali, jer ono do čega je narodu Kosova doista stalo nisu ove mahinacije, nego radna mjesta”, zaključio je ambasador. Iako je bez sumnje točno kako se Kosovo nalazi u katastrofalnoj socijalnoj situaciji, problem s ovom interpretacijom je u tome što ni redovito zasjedanje parlamenta ni “business as usual” sasvim sigurno neće dovesti do rješenje tih doista gorućih problema.

Dapače, unatoč snažnoj potpori koju vladi Kosova daju SAD i EU, upravo su socijalni problemi bili glavni katalizator nezaustavljivog bunta. Opozicija, koja ni sama ne nudi bilo kakva uvjerljiva rješenja, samo je oportunistički iskorištavala taj “gorući problem”. No ona je također uvjerljivo demonstrirala kako američka pacifikacija Balkana, koja je svojevremeno zaustavila međudržavne ratove, nije uspjela u stabilizaciji regije prije svega jer joj je namijenila perifernu ulogu i nametnula neefikasne liberalne “razvojne” modele, koji su naposljetku omogućili ponovnu artikulaciju socijalnih problema kroz etnicističke politike. I dok međunarodni upravitelji pokazuju nevoljkost da se suoče sa svojim promašajima, možda je vrijeme da Balkan sam osmisli neku demokratsku i socijalnu alternativu.