rad
vijest

Generalni štrajk u Grčkoj: OXI i dalje živi

Foto: AFP / Louisa Gouliamaki

Kao kulminacija intenzivnijih radničkih mobilizacija u Grčkoj proteklih tjedana jučer je održan jednodnevni generalni štrajk, prvi otkako je Siriza preuzela vlast u januaru ove godine. Štrajk je organiziran na poziv dviju velikih sindikalnih konfederacija, uz podršku nekih manjih sindikata i aktivističkih organizacija. Uz masovan odaziv štrajku, održan je i prosvjed u Ateni na kojem je prisustvovalo više od 20.000 ljudi. S obzirom da se radilo o prvom generalnom štrajku na kojem je Siriza bila s “krive strane barikade”, zanimljivo je bilo pratiti reakcije partije u novoj situaciji.

Siriza se odlučila podvojiti tako što je uz implementaciju Memoranduma i reformi koje zahtijeva notorna Trojka, odlučila istovremeno i pozvati ljude na masovnu mobilizaciju, odnosno priključenje štrajku. Proturječje u političkom ponašanju nastojali su ublažiti trenutnom dinamikom u pregovorima oko isplate tranša “pomoći” predviđenih Memorandumom. Naime, predstavnici kreditora otežu s isplatom ovomjesečne tranše od 2 milijarde eura tvrdeći da Sirizina vlada nije dovoljno ažurna u provođenju reformi, posebno u mirovinskom sustavu.

Neugušen politički elan

S obzirom na takve okolnosti, Siriza je u pozivu na štrajk uputila građanima apel da se usprotive “nefleksibilnoj” poziciji Trojke i preradikalnim zahtjevima za reformama. Potez Sirize koji je u Grčkoj izazvao svakojake reakcije, uglavnom svodive na smijeh, ali i na bijes, dodatnu je legitimaciju pronašao u tvrdnjama njenih čelnika još prilikom opoziva referendumske odluke od 5. srpnja kad je grčki narod izraženom većinom rekao odlučno NE mjerama štednje i politikama Trojke. Premijer Cipras je tada istaknuo kako su i oni u vladi protiv novog aranžmana s kreditorima i da duboko vjeruju kako se ne radi o ekonomski održivom programu, ali da su jednostavno prisiljeni potpisati ga i nastojati zaobilazno ublažiti njegove učinke.

Međutim, mjere štednje s ljudskim licem ne rezultiraju isuviše drukčijim rezultatima. Kao što ni Sirizino ponovno korištenje i poticanje narodnih mobilizacija u svrhu priskrbljivanja političke poluge u pregovorima s Trojkom neće puno toga promijeniti u samim pregovorima. Novi val mobilizacija u Grčkoj pokazuje da brutalno poniženje Sirize i grčke vlade u ovogodišnjim pregovorima nije prigušilo politički elan radništva. Sljedeći utorak se održava tradicionalan prosvjed kojim se obilježava obljetnica pobune na Politehničkom fakultetu 1973. godine protiv tadašnje vojne hunte. Radi se o iznimno važnom političkom datumu u Grčkoj i za očekivati je dodatni poticaj zaoštravanju klasnog sukoba. Preostaje za vidjeti hoće li se skoro iznaći kanali za konsolidiranje nove političke platforme na grčkoj ljevici.