rad
Hrvatska
vijest

Južni frontovi i stožeri za histeriju

Foto: AFP / DPA / Marijan Murat

S obzirom na stalne Orbanove “prijetnje” kako će se u jednom trenutku granica s Mađarskom potpuno zatvoriti i na sve teže vremenske uvjete koji predstoje dolaskom jeseni, u medijima se počelo špekulirati o promjeni izbjegličke rute i njihovom ulasku u Hrvatsku na južnoj granici s Crnom Gorom. Shodno tim špekulacijama ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izdao je prije pet dana naredbu o izgradnji prihvatnog centra za izbjeglice na Prevlaci, poluotoku uz samu granicu. Podudarna izjava mogla se čuti istog dana i od Jadrana Perinića, ravnatelja Državnog uprave za zaštitu i spašavanje.

Međutim, kako u izlistavanju proturječnih izjava na temu navodi T-portal, jučerašnje izjave poručivale su nešto sasvim drugo. Prvo je premijer Milanović ustvrdio da nikakvog prihvatnog centra na Prevlaci neće biti i da je to “podvala onih koji šire paniku u Hrvatskoj”, a zatim je i ministar potvrdio da se na Prevlaci priprema smještaj dodatnih policijskih snaga u svrhu kontrole granice. HDZ je, naravno, odmah iskoristio priliku i nastavio s diskreditacijom vlade i optužbama za nekoordiniranost i nesnalaženje. Kako su ovaj put premijer i ministar stvarno uhvaćeni u raskoraku, optuživanje HDZ-a za širenje panike, u dosadašnjem periodu izbjegličke krize sasvim opravdano, više nije moglo funkcionirati kao dostatan argument. I stoga se ministar unutarnjih poslova odlučio za neobični kontranapad.

SDP-ova “navlakuša”

Naime, prema Ostojiću, i dalje se radi o širenju panike “stožera za histeriju”, kako ih je nazvao, a samo širenje je u ovom slučaju bilo učinak SDP-ove “navlakuše”. Prema prilično nevjerojatnom Ostojićevom objašnjenju, SDP je namjerno bio nekonzistentan u slučaju prihvatnog centra na Prevlaci i bacio “prašinu u oči”, a sve kako bi naveo HDZ na još jednu histeričnu eskapadu i dodatnu diskvalifikaciju. Da bi im nakon toga rekli: dečki, nema izbjeglica, “popušili ste bazu”. No ispod navodnog predizbornog trika i krajnje ciničnog odnosa spram izbjeglica, krije se puno opasniji konsenzus koji SDP nije htio narušiti strahujući valjda od “desne tihe većine”, kako je nedavno poučkom iz političke anatomije premijer Milanović objasnio strukturu hrvatskog “biračkog tijela”

Sama najava možebitne promjene izbjegličke rute promijenila je i retoriku SDP-a i približila je HDZ-ovoj militarističkoj koju su cijelo vrijeme samodopadno kritizirali. Naime, ministar više ne govori o granici, već o “južnom frontu”, kako se dio oko Dubrovnika nazivao, ne samo u vojnom registru, početkom devedesetih u ratnom periodu. A ono što se danas brani, a u čemu se slažu i premijer i ministar, je hrvatski turizam. Iako mijenjanje rute i koridor kroz Dalmaciju teško da bi poremetili turistički biznis i tijekom sezone, čemu cinično svjedoče prizori i profiti na grčkim otocima, premijer i ministar kao da nikad nisu bili u Dalmaciji početkom desetog mjeseca. Ne samo da turista nema, već ima toliko praznih apartmana, soba i kreveta da nikakvi prihvatni centri nisu ni potrebni.