klima
Albanija
vijest

Iznevjerena očekivanja zaštite rijeke Vjose

Foto: Wikipedia

Albanski premijer Edi Rama iznenadio je početkom tjedna lokalne ekološke aktiviste potpisivanjem ugovora o koncesiji za izgradnju nove hidroelektrane na rijeci Vjosi, piše BIRN. Sistem elektrana na toj lokaciji počeo se graditi još početkom 2000-ih, no premijer je uoči lokalnih izbora u junu najavio ne samo zaustavljanje gradnje, nego i proglašavanje područja nacionalnim parkom te njegovu trajnu zaštitu od sličnih projekata. Rijeka Vjosa nalazi se na jugu zemlje, izvire u Grčkoj i ulijeva se u Jadransko more, a njezin se tok smatra jednim od posljednjih nereguliranih velikih rijeka u Europi, što ga čini idealnim staništem brojnih rijetkih životinjskih vrsta.

Jedinstvena bioraznolikost glavni je razlog zbog kojeg je projekt izazvao pažnju međunarodne javnosti, uključujući i raspravu u Europskom parlamentu prilikom koje su zastupnici zelenih priložili amandman na izvještaj o “napretku Albanije na putu prema Europskoj uniji” vezan uz ovo pitanje. No projekt je vrlo nepopularan i u Albaniji, osobito u kraju oko rijeke Vjose. Prvotna koncesija za izgradnju brana bila je predana talijanskom “investitoru” Francescu Becchettiju, koji se trenutno nalazi pod istragom zbog kriminalnih radnji (iako je nedostupan albanskom pravosuđu), a zatim je otkriveno i kako je prilikom izdavanja dozvola za pojedine elektrane svjesno prekršen zakon.

Prošla vlada, pod vodstvom sada opozicijske Demokratske stranke, je revitalizirala okaljani projekt predloživši koncesije za gradnju nekoliko manjih elektrana na pritocima Vjosi, no ni taj plan nije izbjegao kritike. Aktualni je premijer svojevremeno projekt nazvao “barbarstvom” i predložio da se, umjesto proizvodnji struje, kraj orijentira turizmu. No slično projektu izgradnje hidroelektrana u nacionalnom parku Mavrovo u susjednoj Makedoniji, ni ovaj projekt nije samo lokalno pitanje, jer su u njegovu provedbu već do sad znatna sredstva uložile Svjetska banka i Europska banka za obnovu i razvoj, računajući kako će doprinijeti “energetskoj neovisnosti” Europe.

Prema potpisanom ugovoru, koncesija na izgradnju brana bi trebala pripasti jednoj turskoj tvrtki, a pretpostavlja se kako će njezini uvjeti uključivati prepuštanje kontrole nad dijelom rijeke u zamjenu za povlaštenu cijenu električne energije za nacionalnog distributera u koji se našao u teškoj situaciji.