rad
Bugarska
vijest

Bugarski “sigurnosni sektor”: više rada, kasnije mirovine

Foto: NurPhoto / Hristo Rusev

Predstavnici sindikata “sigurnosnog sektora” koji okuplja zaposlene u vatrogastvu, policiji, zatvorskom sustavu itd. održali su u subotu prosvjed ispred bugarskog Ministarstva unutarnjih poslova u Sofiji zahtijevajući ostavku ministrice Rumjane Bučvarove, ali i bugarskog parlamenta, javlja agencija BTA. Prosvjednici su kritizirali općenito stanje u sektoru, ali osobito su se usprotivili najavljenim reformama mirovinskog sustava. Naime, prema novom prijedlogu zakona, zaposlenici u tim sektorima koji uživaju takozvani beneficirani radni staž (koji im omogućava umirovljenje nakon 27 godina staža) od početka sljedeće godine morat će imati navršene 52 godine života za podnošenje zahtjeva za mirovinom.

Promjena će značiti produljenje vremena rada za otprilike 5 godina. Iako formalno ne moraju staž napuniti radom samo u ovom sektoru, očito je kako se npr. vatrogascima koji su prestari za fizički težak posao ne nude mnoge opcije za dodatno zaposlenje u Bugarskoj. Nadalje, vlada predviđa i daljnje povećanje dobi za mirovinu na 55 godina kroz narednih trinaest godina. Istodobno s otežanjem uvjeta za mirovinu, zaposlenici u ovom sektoru se žale i na povećano radno opterećenje, osobito na granici s Turskom.

Zbog pritisaka zemalja Zapadne Europe, osobito Njemačke, Bugarska nastoji zaustaviti prolazak ratnih izbjeglica iz Sirije, Afganistana i drugih zemalja koji uglavnom nedokumentirano prelaze tursko-bugarsku granicu na kojoj je radi njihovog zaustavljanja izgrađen zid dug nekoliko desetaka kilometara. Sindikati se žale da su njihovi članovi izloženi stalnim “izvanrednim” preraspodjelama sa standardnih dužnosti na granicu, kao i neplaćenim prekovremenim satima za rad na sprječavanju prolazaka izbjeglica.