politika
vijest

Makedonska vlada otpisala dugove za 9.000 obitelji

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Makedonska vlada jednokratno je otpisala dugove za 9.000 najsiromašnijih makedonskih obitelji. Prva je to faza  projekta koji je prvotno bio najavljen kao predizborno obećanje aktualne vlade. Ukupno je predano 41.765 zahtjeva za otpisom dugova, a za ovu mjeru vlada je izdvojila 900 milijuna denara. U najvećem broju zahtjeva tražilo se otpis dugova za neplaćene račune za električnu energiju, za bankovne kredite zatim za grijanje te naknade za radio i televiziju.

Pravo na otpis dugova imaju obitelji s godišnjim prihodima do 1.700 eura, građanima koji žive od socijalne pomoći, nezaposlenima, onima koji su izloženi socijalnom riziku zbog smrti partnera ili teške bolesti, a zahtjevi se podnose u centrima za socijalnu skrb. Rok za podnošenje zahtjeva je mjesec dana, počevši od danas, nakon čega će posebno povjerenstvo razmatrati pristigle zahtjeve, piše Al Jazeera. Prema procjenama makedonske vlade, svakom 15 građaninu Makedonije biti će oprošteni dugovi, a očekuje se da će ukupno 50.000-100.000 građana biti obuhvaćeno ovom mjerom.

Najveći problem stanovnicima tako se ponovno pokazuje pokrivanje visokih računa za električnu energiju. U Makedoniji je na snazi monopol jedne električne kompanije koja se u privatnim rukama nalazi već 10 godina. Prošle godine bilo je najavljeno rješavanje problema monopola, no u posljednji se trenutak od toga odustalo i to na pet godina. Najave liberalizacije tržišta pratila su i predviđanja o snižavanju računa za električnu energiju i do 70 posto.