politika
vijest

Milijarde u nasljeđe

Foto: F. Muhammad / Pixabay

Od 137 osoba koje su postale milijarderi u razdoblju od travnja 2022. do travnja ove godine, njih 53 naslijedilo je bogatstvo u vrijednosti od ukupno 150,8 milijardi dolara (119 milijardi funti) od svoje obitelji, pokazalo je izvješće UBS-a (United Bank of Switzerland). Taj iznos premašuje 140,7 milijardi dolara koje su zgrnula ostala 84 “samostvorena” milijardera koji su svoje bogatstvo stekli poduzetništvom. Prema UBS-u, ovo je prvi put u devetogodišnjoj povijesti izvještavanja o bogatstvu najbogatijih 0,00004% društva da je “sljedeća generacija milijardera akumulirala više bogatstva kroz nasljeđe nego kroz poduzetništvo.”

Benjamin Cavalli iz UBS Global Wealth Managementa rekao je: “Očekujemo da će se ovo intenzivirati u sljedećih 20 godina, kada više od 1.000 milijardera svojoj djeci proslijedi procijenjenih 5,2 bilijuna dolara.” U izvješću se navodi da se “rastući značaj ovih obitelji može vidjeti u svim većim geografskim regijama”. U Azijsko-pacifičkoj regiji prosječno bogatstvo nasljednika iznosilo je 2 milijarde dolara u usporedbi s 1,6 milijardi dolara za poduzetnike. U Americi su nasljednici vrijedili 2,2 milijarde dolara naspram 1,5 milijardi dolara poduzetnika. U Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA) razlike su još veće: prosječno bogatstvo nasljednika iznosi 4,4 milijarde dolara – dvostruko više od 2,2 milijarde dolara poduzetnika.

Sveukupno, broj milijardera diljem svijeta u razdoblju između travnja 2022. i travnja 2023. porastao je za 7%, na 2.544, a njihovo zajedničko bogatstvo poraslo je za 9%, na 12 bilijuna dolara, objavio je UBS. U izvješću se navodi da je ogromno bogatstvo koje je već preneseno na sljedeću generaciju “samo vrh ledenog brijega”. “Ova velika primopredaja bogatstva dugo se očekivala, ali izdanje UBS-ovog izvješća za 2023. pokazuje da je u tijeku i da dobiva zamah.”

U izvješću se navodi da će tijekom sljedećih 20 do 30 godina više od 1.000 današnjih milijardera vjerojatno svojim nasljednicima prenijeti više od 5,2 milijarde dolara. Do te su procjene došli jednostavnim zbrajanjem bogatstva 1.023 milijardera koji danas imaju 70 ili više godina. “Gledajući dugoročno, iznimno bogatstvo proizašlo iz procvata poduzetničke aktivnosti od 1990-ih postavilo je temelj za buduće generacije obitelji milijardera”, navodi se u izvješću.

Kako piše Guardian, izvješće je važno s obzirom na sve veću javnu raspravu o ulozi poreza na nasljedstvo u financiranju javnih usluga i masovnog osiromašenja u aktualnoj krizi životnih troškova. Britanski ministar financija Jeremy Hunt bio je pod pritiskom nekih u svojoj stranci da u prošlotjednoj izjavi najavi smanjenje poreza na nasljedstvo, ali ostavio je nepromijenjen porez od 40% na nekretnine vrijedne više od 325.000 funti. Porez utječe na manje od 4% najbogatijih obitelji u Velikoj Britaniji.

Okvakva veza između međugeneracijskog prenošenja bogatstva i društvenih nejednakosti vrijedi i među ne-milijarderima i prije smrti predaka, kao što smo pisali. Prema analizi koju je napravio Institut za fiskalne studije, darovi i neformalni zajmovi koje roditelji daju svojoj djeci za vjenčanja i pomoć pri kupnji nekretnina povećavaju nejednakosti unutar milenijalske generacije. Pritom djeca fakultetski obrazovanih roditelja koji posjeduju nekretninu dobivaju čak šest puta veće iznose nego djeca roditelja koji imaju niži stupanj obrazovanja i žive kao podstanari. Izvješće je pokazalo da su najbogatiji (gornjih 20% prema visini prihoda) tijekom rane odrasle dobi dobivali 26 puta više od svojih vršnjaka koji spadaju u 20% najsiromašnijih. Financijska pomoć u prosjeku iznosi 6.300 funti (7.167 eura) za najbogatije, u usporedbi s 240 funti (273 eura) za najsiromašnije. Izvješće je također identificiralo rodni trend, odnosno veću vjerojatnost da će žene primati darove od roditelja u mlađoj dobi u usporedbi s muškarcima.

Analiza međugeneracijskih transfera bogatstva pokazuje i da je približno polovica novca koji mladi dobiju namijenjen za kupnju nekretnina ili uređenje doma, na što odlazi prosječno 20.000 funti roditeljske potpore. S druge strane, djeca obitelji koje spadaju u najmanje bogatu trećinu stanovništva Ujedinjenog Kraljevstva imaju relativno veću vjerojatnost da će koristiti financijske darove za kupnju automobila, otplatu dugova ili plaćanje školovanja.