rad
Hrvatska
vijest

Samo su svinje nevine

Foto: AFP

Premda još obuhvatnog rješenja pitanja afričke svinjske kuge u Hrvatskoj nema, izglednim se čini da je vrhunac političkih tenzija splasnuo. Tom dojmu najviše pridonose izvještaji o raskolima i razmimoilaženjima među samim svinjogojcima koji očito imaju različita mišljenja o tome kako Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH tretiraju problem. Ili se barem razlikuju u stupnjevima tolerancije, kako tretmana tako i službenih i znanstvenih objašnjenja samog problema. Svoju ulogu zasigurno igra i kalendarska inercija. Približavanje blagdanskog razdoblja ima tu naviku da stiša političke tenzije i evakuira aktere u poslovični mirni obiteljski krug.

S obzirom na to da oskudijevamo s veterinarskim i popratnim znanjima nećemo se upuštati u minuciozne procjene same rasprave o svinjskog kugi među sukobljenim stranama. Samo ćemo istaknuti da se prosječno educiranom oku nameće perspektiva po kojoj je Vlada u pravu kad je riječ o dijagnozi problema, ali da su neki prijedlozi rješavanja izazvali opravdani revolt svinjogojaca. Takva podjela uloga je vidljiva i u ideološkim resursima koji su se koristili u raspravama i obračunima. Upravo su ti resursi i tema ovog kratkog osvrta. Naime, odabir određenih ideoloških pomagala u nekim političkim sukobima često je dugoročno važniji za političku budućnost – ili barem indikativniji – nego sam ishod konkretnog sukoba.

Svinjogojci su u obrani svojih pozicija posezali u dva ideološka bazena. Prvi je nacionalistički, a drugi je onaj brižno punjen za vrijeme pandemije, a tiče se teorija zavjere. Biranje specifičnih ideoloških slojeva pri artikuliranju zahtjeva proizlazi uglavnom iz dva razloga. Ili naprosto ne postoje drukčiji ideološki okviri na raspolaganju iz niza razloga ili se taktički poseže za nekim uz pretpostavku da bi mogao imati odjeka u javnosti i možda mobilizirati solidarnost. Naravno, moguće je da se ta dva razloga donekle i preklapaju. Zanemarit ćemo ulogu oporbenih desnih stranaka u samom prosvjedu jer se to ne događa samo zbog njihovog utjecaja. Nacionalistički ideološki sloj je u ovom slučaju bio bliži prvom razlogu. Kao da nemaju nikakvu drugu opciju odmah je osnovan Stožer za obranu hrvatskog sela i isticalo se da inspektori ulaze u hrvatska sela kao da je riječ o izvještajima HRT-a 1991. godine. Svinjogojci su, barem oni najglasniji, redom isticali i braniteljski status, što zbog socijalnog kapitala što zbog sugeriranja spremnosti na radikalne poteze.

Drugi ideološki sloj je bio, da stvari pojednostavimo, antivakserski. Svinjogojci su počeli koristiti identičnu retoriku kao protivnici cijepljenja i lokdauna za vrijeme korone. Pored toga što im je svježa u pamćenju, donekle prilagodljiva, sadrži u sebi potencijal crtanja razdjelnice između običnih ljudi koji samo rade svoj posao i elita koji izmišljaju, bilo viruse bilo nesuvisle propise, i tako sebi prisvajaju što već prisvajaju. S obzirom na to da su u priču uključene i svinje koje se proizvode zbog klanja i prodaje mesa, korištenje antivakserske retorike je često zapadalo u probleme i znalo zazvučati nespretno pa čak i komično. Na to se nadovezala druga strana. I to ne baš sama Vlada već liberalni mediji. I više čak u uređivačkoj dimenziji vijesti nego u samim sadržajima analiza.

Naslovi, nadnaslovi, egide i izdvojene izjave seljaka vrlo su često odavale dojam klasnog ismijavanja i prijezira. Oni prosvjeduju, a nisu u stanju izgovoriti nekoliko suvislih rečenica, pojavljuju se pred kamerama, a nemaju zube. Taj tip refleksa počiva na pretpostavci kako izgleda legitiman i dostojanstven politički subjekt. On mora što je više moguće sličiti komunikacijskom stručnjaku koji će tu večer o njemu govoriti u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. Ako vam se možda čini da je refleks ovaj put ipak bio u pravu s obzirom na sve nacionalističke i antivakserske eskapade seljaka, ne dajte se zavarati. Bio bi isti i da su ideološki premazi bili puno suvisliji. A do suvislijih premaza će se teško doći u situaciji u kojoj duopol na antiestablišmentske resurse imaju nacionalizam i teorije zavjere, a nasuprot njima stoje različite inačice liberalnog elitizma. Da parafraziramo Hegela: samo su svinje nevine.