društvo
Hrvatska
vijest

Pomozi MAZ-u!

Foto: Lana Volk

Priča započinje prije sad već dalekih šest godina. Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) na svom je portalu objavila članak koji se bavio brojnim problemima na Sveučilištu u Zagrebu. U središtu tih problema nalazio se tadašnji rektor Damir Boras. Problemi su bili lako prepoznatljivi i svima vidljivi, ali tadašnja sveučilišna vlast je odlučila sudski pritisnuti gotovo sve one koji su ih iznosili u javnost i detektirali krivce. Dakle, Sveučilište je MAZ-u poslalo demantij koji je odmah i objavljen. Ali dogodile su se dvije proceduralne greške prilikom objavljivanja: promijenjen je naslov i dodan je urednički uvod.

I uslijedila je tužba. Ne, dakle, zbog samog sadržaja članka koji bivšeg rektora i suradnike prilično diskreditira već zbog neispravno objavljenog demantija. Spor je u tih šest godina prošao pravosudnim zavojima od Općinskog do Županijskog suda u Zagrebu i na tim instancama MAZ nije bio proglašavan krivim. No, na kraju je Vrhovni sud Republike Hrvatske početkom ovog mjeseca donio suprotnu presudu i odlučio da MAZ mora platiti 2.110 eura sudskih troškova. Premda sama svota ne zvuči toliko zastrašujuće kao sama bizarna sudska procedura, ona ipak u značajnoj mjeri ugrožava funkcioniranje same udruge čija važnost na društvenoj-političkoj sceni nadilazi sami portal.

Zbog toga je MAZ pozvao zajednicu na solidarnost i zamolio za pomoć u obliku donacija kako bi se što prije pokrili sudski troškovi. Također su istaknuli da će u slučaju sakupljenog “viška” sredstava ona preusmjeriti u novi fond za pomoć medijima i organizacijama koji se nađu u sličnoj situaciji. Više o samoj proceduri uplate i ostalim pojedinostimo možete saznati na stranicama MAZ-a. Pokažimo solidarnost!