rad
Hrvatska
vijest

Poljoprivrednici u Hrvatskoj između izostanka poticaja i distribucije državne zemlje

Foto: Wikipedia / Dirk Ingo Franke

Usprkos obećanju hrvatskog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da će do 10. veljače Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) i tvrtkama isplatiti prvu ratu poticaja, odnosno do 60 % od ukupnog iznosa koji trebaju dobiti za 2014. godinu, to se nije dogodilo. Niti jednom poljoprivrednom gospodarstvu ništa nije isplaćeno, potvrdio je za Agroklub Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, “istaknuvši da su poljoprivrednici razočarani i ogorčeni, jer bi mnogima taj novac pomogao da koliko-toliko na vrijeme plate dospjele rate kredita, da nabave plavi dizel po nižim cijenama i druge nagomilane novčane obveze.”

Zbog kašnjenja poticaja, neka bi gospodarstva mogla biti blokirana, čime gube mogućnosti kandidiranja za sredstva iz fondova Europske unije. Prema nedavno obljavljenim podacima Financijske agencije (Fina) zbog neizvršenih osnova za plaćanje, krajem prosinca prošle godine u blokadi se nalazilo 1.130 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava čiji je ukupan dug iznosio 398,3 milijuna kuna. Krajem prosinca 2014. ukupno je u blokadi bilo 25.057 fizičkih osoba s ukupnim dugom od 7,4 milijarde kuna. Udio OPG-ova u ukupnom broju blokiranih fizičkih osoba iznosio je 4,5 posto. Od 2011. godine do 2014. dug OPG-ova također je narastao za 79 posto.

Ovo međutim nije jedini problem s kojim se poljoprvirednici u Hrvatskoj nose ovih dana. Jučer je najavljen početak prodaje malih parcela i davanja zemljišta koja su u državnom vlasništvu u zakup stočarima izravno, bez natječaja. Cilj ove mjere je komasacija ili okrupljivanje zemljišnih čestica radi bolje organizacije poljoprivredne proizvodnje. Prema izjavi ravnateljice Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženke Mičević, kroz izravnu prodaju ponuditi će se 98.000 hektara državnog zemljišta koje je usitnjeno u 460.000 čestica. Ravnateljica agencije kazala je kako “svatko maksimalno može dobiti samo hektare koji mu sada nedostaju s obzirom na broj grla koje drži na svom gospodarstvu. Prema postojećim analizama stočarima manjka 120.000 hektara zemlje piše No, stočari i dalje strahuju da će i ove godine veći postotak zemljišta otići u zakup velikim firmama umjesto, kako je najavljeno, OPG-ovima. Prema analizi Udruge OPGH Život, OPG-ovima je dodijeljeno u Zakup i prodano 83 ha odnosno 1/6 raspoloživog zemljišta, dok je svim ostalim trgovačkim oblicima pripalo 417,1 ha odnosno 5/6.

Kako se financiranje poljoprivrede u Hrvatskoj sve više prebacuje na fondove Europske unije, stočari strahuju da će i ove godine zemlja završiti u rukama velikih kompanija. Ukoliko OPG-ovi ove godine ne okrupne svoju zemlju, do 2020. godine oni neće moći prijaviti nove poljoprivredne površine u sustav izravnih plaćanja, niti računati na sredstva fondova EU.