rad
vijest

Pošaljite im svećenika!

Foto: Pixabay (ilustracija)

Kalifornijski lanac restorana Taqueria Garibaldi sa sjedištem u Sacramentu morat će platiti svojim radnicima više od 140.000 dolara neisplaćenih plaća, nakon što su razotkrivene besramne taktike koje je uprava koristila kako bi zakinula svoje radnike za plaće i omela istragu američkog Ministarstva rada. Taqueria Garibaldi već je bila pod istragom zbog neplaćanja prekovremenih sati, kada se u studenom 2021. vlasnik Eduardo Hernandez dosjetio da dovede svećenika i ponudi njegove usluge zaposlenicima. Međutim, taj je “svećenik” koristio nekonvencionalne metode tijekom ispovijedi koje nisu bile nalik onima koje su radnici dotad doživjeli. To pokazuje svjedočanstvo Marije Parra, bivše zaposlenice koja je na federalnom sudu dala sljedeću izjavu: “Čim je počela ispovijed, shvatila sam da je razgovor čudan i da nije nalik normalnim ispovijedima, gdje bih svećeniku govorila o grijesima koje želim ispovjediti. Pitao je jesam li ikada bila zaustavljena zbog prebrze vožnje, jesam li pila alkohol ili nešto ukrala. Svećenik je uglavnom imao pitanja vezana uz posao, što mi je bilo čudno… Svećenik je pitao jesam li što ukrala na poslu, jesam li kasnila na posao, jesam li oštetila svog poslodavca i jesam li imala loše namjere prema svom poslu.”

Ministarstvo rada 2021. pokrenulo je istragu protiv Taquerije Garibaldi i ustanovilo da firma radnicima nije isplatila prekovremene sate, da je isplaćivala menadžera iz fonda napojnica, a kasnije prijetila zaposlenicima ukoliko budu surađivali s istražiteljima, te otpustila radnicu za koju su vjerovali da se žalila Ministarstvu rada. Sudski zapisnik pokazuje da su vlasnici firme uputili radnike da kažu istražiteljima da su radili po 40 sati tjedno, da su imali dva slobodna dana i 30-minutne stanke te da su plaćeni samo čekovima. Radnicima je rečeno da u tablice s evidencijom radnog vremena upisuju da rade samo 40 sati tjedno iako su radili više, a te podatke zatim je obrađivala vanjska tvrtka za obračun plaća. Prema podacima koje je prikupilo Ministarstvo rada, zaposlenici su učinili kako im je rečeno pod prijetnjom otkaza i problema s državljanstvom.

Međutim, najkreativnija taktika kojom su poslodavci izvlačili informacije od radnika bilo je spomenuto angažiranje lažnog svećenika koji je od radnika i radnica trebao izvući priznanja o grijesima koje su počinili spram poslodavca, uključujući i informacije koje su dijelili s inspektorima tijekom istrage. “Odvratni pokušaji ovog poslodavca da se osveti zaposlenicima imali su za cilj ušutkati radnike, omesti istragu i spriječiti isplatu neisplaćenih plaća”, rekao je Marc Pilotin, regionalni odvjetnik Ministarstva rada, u priopćenju za javnost.

Nakon što su novinari pisali o tužbi Ministarstva rada protiv lanca restorana u svibnju 2021., tvrtka je otpustila Mariju Parra: “Parra je otpuštena zbog suradnje s vladom, a zatim su njezino otpuštanje iskoristili za zastrašivanje ostalih radnika”, stoji u sudskim zapisima. Radnici su s Ministarstvom rada podijelili i da je menadžer restorana tvrdio da bi imigrantskim radnicima pravo na državljanstvo moglo biti dovedeno u pitanje ako ne budu slijedili upute o tome što smiju reći istražiteljima. Katolička biskupija Sacramento potvrdila je da lažni svećenik nije imao nikakve veze s njihovom biskupijom. Glasnogovornik biskupije izjavio je: “Iako ne znamo tko je dotična osoba, potpuno smo uvjereni da nije bio svećenik biskupije Sacramento.” Biskupija nije pronašla dokaze o bilo kakvoj povezanosti lažnog svećenika s njihovom vjerskom institucijom.

Pretpostavljamo da je svećenik radnicima govorio da izmole po dvadeset očenaša i zdravomarija za oprost grijeha, a sud je vlasnicima Taquerije Garibaldi odredio isplatu 140.000 dolara zaostalih plaća i odšteta za 35 radnika, uz 5.000 dolara kazne, kao i obavezu korištenja sustava digitalnog sata na svakoj lokaciji, koji zaposlenicima omogućuje točno bilježenje radnog vremena. Također, kroz sljedeće tri godine uprava Garibaldija mora slati platne liste i podatke s kontaktima zaposlenika Ministarstvu rada na zahtjev. U priopćenju Ministarstva rada navodi se kako su se savezni istražitelji nagledali svakakvih načina kojima su poslodavci pokušali oštetiti i zastrašiti svoje radnike, ali da bi ovaj pokušaj “… da se angažira navodnog svećenika kako bi natjerao zaposlenike da priznaju ‘grijehe’ na radnom mjestu mogao biti jedan od najbesramnijih”.