rad
vijest

Zabrana neplaćenih stažiranja?

Foto: Pixabay (ilustracija)

Europski parlament na sastanku prošle srijede, 14. lipnja, izglasao je izvješće kojim se zahtijeva donošenje obavezujuće direktive o zabrani neplaćenih pripravništva. Kao što smo nedavno pisali, većina mladih radnika u Europskoj uniji (čak 78%) iza sebe ima barem jedno, a često dva ili više iskustava pripravništva prije „pravog” zapošljavanja, a gotovo polovica tih pripravništava (44%) bila su neplaćena. Visok udio neplaćenih pripravništava stvara barijeru za ulazak u određena zanimanja osobama koje si ne mogu priuštiti da besplatno rade, što povećava nejednakost na tržištu rada. Liberalna zastupnica u Europskom parlamentu Marie-Pierre Vedrenne izjavila je da su pripravništva postala odskočna daska za zapošljavanje, ali da trenutni kvalitativni okvir za pripravništva samo povećava društvenu nejednakost. S njom se slaže i Mark McNulty, član odbora Europskog foruma mladih koji zagovara ukidanje neplaćenih pripravništva pod sloganom “Možete li si priuštiti da radite besplatno?”. Minimalni iznos potreban za obavljanje neplaćenog stažiranja iznosi 1.028 eura mjesečno, prema istraživanju koje je proveo Europski forum mladih. McNulty je izjavio: “Pristojni poslovi ne mogu biti rezervirani samo za one čiji si roditelji mogu priuštiti da im plaćaju račune dok oni rade besplatno. Mladi ljudi zaslužuju poštene plaće za svoj rad i poštovanje svojih prava na radnom mjestu. Glasanje Parlamenta potvrđuje da većina europskih građana želi stati na kraj neplaćenom radu.”

Izvješće Parlamenta preporučuje obavezno plaćanje pripravnika, ali i pristup zdravstvenom i mirovinskom osiguranju te naknadi za nezaposlenost. Također, zahtijeva se i da pripravnici dobiju mentora i program obuke, kako bi se pripravničke pozicije jasne odvojile od početnih poslova. Europski povjerenik za radna mjesta i socijalna prava Nicolas Schmit je potvrdio da se poslodavcima “ni pod kojim uvjetima” ne smije dopustiti korištenje pripravništva kao zamjena za početna radna mjesta – što se zapravo u trenutnim uvjetima redovito događa. Sindikati, koji već godinama zagovaraju ukidanje neplaćenih pripravništava, pozdravljaju ove vijesti, ali smatraju da se Europska komisija ne smije zaustaviti na pukim preporukama, već dovesti obvezujuće zakone. Tajnica Europske sindikalne konfederacije Tea Jarc pozvala je Komisiju da konačno obustavi skandal neplaćenih pripravništava koja isključuju žene, pripadnike radničke klase i/ili manjinskih zajednica.

Iako je izvješće većinski izglasano sa širokom međustranačkom potporom, našlo se i ponešto desnih parlamentarnih zastupnika koji su bili izričito protiv. Na primjer, francuski zastupnik Dominique Bilde (!) iz radikalno desnog kluba zastupnika ID (Identité et démocratie), rekao je da bi direktiva kojom se nameće plaćanje pripavnika bila „još jedno zadiranje EU-a u nacionalnu nadležnost”. Bilde je prošlogodišnju Direktivu o minimalnoj plaći naveo kao primjer nadnacionalne politike koja će “potkopati cijeli sustav” ako se provede. “Naše tvrtke su u najboljem položaju da znaju vlastite potrebe, a ne tehnokrati iz Bruxellesa,” rekao je Bilde. Njegovi ideološki srodnici iz Europske pučke stranke tijekom rasprave su se zalagali za poboljšanje kvalitete pripravništava, ali José Gusmão, zastupnik ljevice u Europskom parlamentu iz Portugala, kritizirao je njihove pokušaje amandmana kao oblik “lažne politike” kojom zastupnici formalni podržavaju prijedlog, da bi ga potom “ispraznili od sadržaja”. Iako takve taktike ovaj put nisu prošle u Parlamentu, ništa zasad ne garantira promjen eu praksi, jer se Europska komisija nije očitovala o tome hoće li donijeti novu direktivu ili će samo ažurirati trenutne neobavezujuće preporuke, što ne bi donijelo nikakvo poboljšanje u praksi.