rad
vijest

Švedski ekonomisti: Beyoncé kriva za inflaciju

Foto: AFP

Sad već zahuktala rasprava o uzrocima inflacije od prvorazrednog je političkog značaja. Stvar je vrlo jednostavna: ovisno o tome što se detektira kao uzrok inflacije izabrat će se i mjere za obuzdavanje inflacije. A različite mjere imaju različite učinke na različite društvene klase. Svakakvih smo se dosad interpretacija naslušali, bizarnih i manje bizarnih, ali nijedna nije dolazila u doticaj sa svijetom šoubiznisa i popularne glazbe. A onda se u Švedskoj očekivanja ekonomista nisu ispunila. Naime, tamošnji zavod za statistiku je u srijedu objavio da je inflacija u svibnju u odnosu na travanj usporila tek za 0.2 postotna poena. Očekivanja ekonomista i centralne banke su išla do 0.6 postotnih poena.

Možda razlika nije naročito velika, ali prilično je začudila dežurne analitičare s obzirom na kontinuirano postupno usporavanje inflacije. No, nije im trebalo dugo da pronađu krivca, a taj je status zaslužila ni više ni manje nego Beyoncé. Glavni ekonomist Danske Banka u Švedskoj Michael Grahn kaže: “Beyoncé je odgovorna za neočekivani doprinos inflaciji u svibnju. Prilično je fascinantno da jedan događaj ima takve učinke. Nikad to prije nismo vidjeli.” Beyoncé je u svibnju održala dva koncerta u Stockholmu, a na svakom je bilo oko 46.000 posjetitelja. Bili su to prvi koncerti u sklopu turneje “Renaissance” kojom se pjevačica vraća u koncertni pogon nakon sedam godina.

Na koncerte u Stockholmu stigao je veliki broj fanova izvan Švedske. Okupirali su sve hotele u samom gradu, ali i brojne smještaje van metropole. Iznajmljivači su iskoristili povećanu potražnju i povisili cijene. Njihov je potez vidljiv u podacima koji kažu da su hoteli i restorani s 0.3 postotna poena pridonijeli svibanjskoj inflaciji, dok su rekreacija i kulturi “uskočili” s 0.2 postotna poena. Beyoncé turneju nastavlja po drugim europskim metropolama i vidjet ćemo hoće li imati učinka na inflaciju i u tim zemljama. Ali u Švedskoj su se opekli i ekonomisti svoju pažnju usmjeravaju na koncertne kalendare. Pa tako Andreas Wallström, zadužen za ekonomske procjene i predviđanja u Swedsbanku, upozorava na tri koncerta koja će krajem ovog mjeseca u Göteborgu održati Bruce Springsteen. Izgleda da su švedski ekonomisti smislili novu verziju poznate pučke ekonomske mudrosti: koliko muzike tolika vrijednost para.