politika
Makedonija
tema

Od obećanog besplatnog javnog prijevoza do blokiranog Skoplja

Foto: Darko Andonovski

Život u Skoplju već je tjednima nepodnošljiv zbog blokade privatnih prijevoznika koji obavljaju “javni” prijevoz, dok političke stranke i gradonačelnica vode obračune ne mareći za javni interes.

Već treći tjedan većini građana Skoplja treba nekoliko sati kako bi stigli do posla, škole ili bilo koje druge željene destinacije, što život u glavnom gradu čini nepodnošljivim. Glavni razlog tome su blokade privatnih prijevoznika koji obavljaju javni prijevoz. U protekla dva tjedna vozači iz dva udruženja privatnih prijevoznika “Sloboda prijevoz” i “Mak express” parkirali su svoje autobuse na glavnim raskrižjima u gradu uz zahtjev da im uprava Grada Skoplja, odnosno Javno saobraćajno poduzeće – Skoplje (JSP-Skopje) u čiju se kasu ulijeva novac od naplaćenih karata, isplati dug od 90 milijuna denara (oko 1,45 milijuna eura), suglasno njihovom ugovoru o vršenju javnog prijevoza. Grad Skoplje optužuje da je dug nerealan, odnosno da su privatni prijevoznici počinili financijske malverzacije. Zbog nesporazuma dviju strana, na nekoliko glavnih gradskih ulica koje su ostale prohodne, ali nemaju kapacitet izdržati preopterećeni promet, svakodnevno kipti od nervoze.

Klicanje i bubnjevi za pobjedu na lokalnim izborima

Još jedan razlog negodovanja je to što je građanima Skoplja nedavno obećan besplatan javni prijevoz, smanjenje korištenja automobila i povećanje korištenja gradskih autobusa kako bi se doprinijelo smanjenju zagađenja. Bilo je to jedno od glavnih obećanja u izbornom programu “Za moderno Skoplje” aktualne gradonačelnice Danele Arsovske, koja je najavila i kupovinu 250 ekoloških autobusa. Na lokalnim izborima u listopadu 2021. pobijedila je kao neovisna kandidatkinja, ali uz otvorenu potporu oporbenog VMRO-DPMNE-a (VMRO – Demokratska Partija Makedonskog Nacionalnog Jedinstva) , stranke koja je osvojila većinu vijećnika u Gradskom vijeću Skoplja. Pobjeda je proslavljena klicanjem i bubnjevima ispred sjedišta stranke VMRO-DPMNE u Skoplju.

Arsovska je prethodno bila predsjednica Saveza gospodarskih komora, jednog od najvećih poslovnih udruženja u Makedoniji, a predstavila se kao dokazana menadžerica. Građani Skoplja dali su povjerenje prvoj ženi gradonačelnici u nadi da će netko konačno uvesti reda u glavnom gradu države koji je već duže vrijeme žrtva neadekvatnih infrastrukturnih rješenja, masovne gradnje i uništavanja zelenila.

No, Arsovska je na samom početku mandata krenula s potezima koji nisu imali nikakvu upravljačku logiku. Naime, odlučila je ne koristiti kredit od 70 milijuna eura koji je Europska banka za obnovu i razvoj odobrila za uvođenje Sustava brzog autobusnog prijevoza (Bus Rapid Transit – BRT) odnosno takozvanog autobusnog metroa u Skoplju. Kredit su dogovorili prethodna gradska uprava predvođena SDSM-om i bivši gradonačelnik Petre Šilegov. Zbog toga što je Arsovska odlučila ne koristiti kredit, godišnje se iz državnog proračuna isplaćuje 350.000 eura kamate, odnosno penala za neiskorišteni kredit, a za ovaj svoj potez rekla je da je to projekt njezinog prethodnika, Petreta Šilegova, a građani su odabrali nju i njezin projekt za 250 ekoloških autobusa. Sada je problem u tome što se taj novac ne može koristiti u druge svrhe te se zbog nepoštovanja ugovora plaćaju penali. Inače, projekt autobusnog metroa izradili su strani stručnjaci i temeljio se na dugogodišnjoj studiji. Očekivalo se da će se vrijeme putovanja s jednog kraja grada na drugi smanjiti za više od 50 posto, odnosno da će se umjesto za 70 stizati za 35 minuta.

Foto: Darko Andonovski

Nema novca za besplatan gradski prijevoz?

U programu “Za moderno Skoplje” u prve dvije godine od početka mandata predviđen je potpuno besplatan javni gradski prijevoz za sve kategorije građana Skoplja. No, nakon godinu dana mandata Arsovska je u rijetkim javnim istupima počela odustajati od obećanja te je nekoliko puta izjavila da je u tijeku velika gospodarska kriza, da su cijene energenata i naftnih derivata vrlo visoke te da bi to bilo novo opterećenje za gradski proračun. Ipak, ona i dalje stoji pri tvrdnji da će besplatnog prijevoza kad-tad biti.

U međuvremenu je pukla neformalna koalicija između Arsovske i VMRO-DPMNE-a nakon što je ona na konferenciji za novinare objavila da su stranačke strukture koje je postavila na visoke položaje u gradu Skoplju i javnim poduzećima počinile malverzacije, između ostalog, i na javnom natječaju teškom preko 100 milijuna eura za izgradnju sustava za pročišćavanje otpadnih voda koje se ulijevaju u rijeku Vardar. Nakon njezinog javnog istupa došlo je do otvorenih svađa sa stranačkim strukturama VMRO-DPMNE-a, a uslijedile su i ostavke nekoliko direktora javnih poduzeća i dužnosnika u Gradu Skoplju. Arsovska je zatražila od nadležnih istražnih institucija da ispitaju ovaj slučaj.

To je značilo i prepreku za funkcionalnost gradske uprave jer je većina u Vijeću grada Skoplja ostala u rukama VMRO-DPMNE-a, a bez nje Grad ne može provoditi zacrtane politike. Osim toga, zbog prijašnje povezanosti s VMRO-DPMNE-om, Arsovska je ostala u nemilosti centralne vlasti koju predvode SDSM (Socijaldemokratski Savez Makedonije) i DUI (Demokratska Unija Albanaca). Tako je na neki način ostala sama protiv svih.

Činjenica da je bila prisiljena izaći izvan utjecaja političkih stranaka na prvi se pogled može činiti pozitivnom, no pokazalo se kobnom za realizaciju programa i poboljšanje života u gradu. Naime, osim besplatnog gradskog prijevoza, Arsovska je obećala i stvaranje pet novih gradskih parkova, proširenje bulevara i izgradnju podzemnih prometnica, gasifikaciju srednjih škola i javnih ustanova, novi luna-park i desetke drugih projekata čija realizacija nije ni počela i malo je vjerojatno da će započeti bez suglasnosti Vijeća grada Skoplja, tj. vijećnika iz VMRO-DPMNE-a ili bez pomoći centralne vlade.

Noćna mora za Skopljance

Problemi s javnim prijevozom u Skoplju počeli su u listopadu ove godine kada su crveni autobusi Javnog saobraćajnog poduzeća Skoplje (JSP), koje posluje pod okriljem Grada, iznenada ostali u garažama. Vozači su protestirali jer nisu dobili plaću. S druge strane, vodstvo JSP-a, koje je postavila Arsovska, naredilo je da autobusi blokiraju ulicu ispred Vlade koju predvode SDSM i DUI zbog navodnog duga centralne vlade za besplatan prijevoz učenika. Vlada nije htjela isplatiti taj novac uz obrazloženje da su srednjoškolci tijekom pandemije pohađali nastavu od kuće. Tada je Arsovska u proračunu grada Skoplja pronašla novac za isplatu plaća zaposlenicima JSP-a.

No, tada je na scenu izašao problem s privatnim prijevoznicima koji pored JSP-a također obavljaju javni gradski prijevoz. Taj problem još uvijek traje i nema naznaka o njegovom rješavanju. Privatni prijevoznici su tražili pomoć i od Vlade, no odande su uprli prstom u gradonačelnicu Arsovsku i poručili da je to lokalni problem koji trebaju riješiti privatni prijevoznici i Grad Skoplje. S druge strane, Arsovska je raskinula postojeće ugovore s dvije udruge privatnih prijevoznika, raspisala novi javni natječaj za javni prijevoz privatnih prijevoznika i pozvala sve zainteresirane da se jave na natječaj. Obje udruge najavile su da se na novi natječaj nitko neće javiti.

Foto: Darko Andonovski

Početkom ovog tjedna, osjetivši nervozu građana, prijevoznici su odlučili osloboditi glavnа gradskа raskrižja i blokirati samo bulevar Ilinden koji prolazi neposredno ispred sjedišta grada Skoplja. No, to neće smanjiti prometne gužve, s obzirom na to da je riječ o jednoj od žila kucavica grada. Problem ostaje i to što oni neće voziti Skopljance svojim autobusima, što stvara problem velikom broju građana na relacijama na kojima nema autobusa javnog saobraćajnog poduzeća (JSP-a). U međuvremenu, premijer Vlade Makedonije Dimitar Kovačevski se složio da primi predstavnike prijevoznika i gradskih vlasti na sastanak kako bi se pronašlo rješenje, ali pod uvjetom da ovi oslobode skopske ulice. Međutim, sudeći po tome da nitko od suprotstavljenih strana nije spreman na ustupke, čini se da bi i ovakvo “primirje” bilo kratkog daha, a da će problemi ostati neriješeni.

I dok Arsovska, VMRO, SDSM i DUI vode političke obračune između sebe preko Grada Skoplja i prijevoznika, nitko se posebno ne brine za javni interes, tjeskobu građana i negativne posljedice prometne nefunkcionalnosti. Naime, nitko od njih ne brine o tome da je Skoplju potrebno brzo i trajno rješenje jer ovakve blokade javnog prijevoza, osim toga što stvaraju kaos u prometu, ugrožavaju i sigurnost građana. Jer, ako bi ovih dana nekome u Skoplju bila potrebna hitna medicinska pomoć, ona ni u kom slučaju ne bi stigla na vrijeme. A svako kašnjenje uvijek može završiti kobno.