društvo
Hrvatska
vijest

Narod ga je postavio, narod ga i vraća

Foto: Facebook / Obnova spomenika "Slobodi" Antuna Augustinčića u Gradcu

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća Hrvatsku je zadesio val rušenja i sakaćenja partizanskih spomenika. Političku i ideološku motivaciju ne treba posebno objašnjavati. U tom je valu stradao i spomenik “Slobodi” kipara Antuna Augustinčića u Gradcu na Makarskoj rivijeri. Spomenik je uz pomoć kamiona i sajle srušila Hrvatska vojska, konkretnije, pripadnici Treće imotske bojne. To su učinili 12. siječnja 1992. godine. Od tada osakaćena skulptura borca leži pored postolja na kojem piše: OVAJ SPOMENIK PODIŽE NAROD BIOKOVSKONERETVANSKOG PODRUČJA I SREDNJEDALMATINSKOG OTOČJA DA BI SVJEDOČIO POKOLJENJIMA KAKO SE RAĐALA SVJETLOST OVE ZEMLJE.

Sam spomenik je postavljen 1972. godine, a rušenje 20 godine kasnije je bila samo prva faza njegove devastacije. U naknadnim fazama ključnu ulogu je odigrala država i njene institucije. Kao i u slučajevima brojnih drugih spomenika antifašističkoj borbi i ovaj grački je doživio sudbinu državnog nemara i sustavne ignorancije. Međutim, takvom tretmanu je došao kraj. I to ne zbog angažmana državnih institucija, već isključivo zbog želje i truda mještana Gradca i okolnih mjesta. Spomenik je izgrađen narodnim prilozima, a na isti način će se obnoviti. Jedina razlika je tehnološke naravi. Općina Gradac je pokrenula crowdfunding kampanju za obnovu spomenika. Crowdfunding je zapravo samo suvremena varijanta narodnih priloga. Sama obnova spomenika je zbog svih restauratorskih zahvata prilično skupa, a mala općina nema dovoljno sredstava da se sama upusti u tu investiciju.

Kampanja “Obnova spomenika ‘Slobodi’ Antuna Augustinčića u Gradcu” je pokrenuta jučer, a za cilj ima prikupiti 1.000.000,00 kuna. O samoj proceduri i načinima uplate možete saznati više na web stranici kampanje, a otvorena je i Facebook stranica. Snimljen je i prigodni video prilog u kojem načelnik općine Matko Burić, mještani, a i poznata lica iz našeg društvenog života, poput Hrvoja Klasića i Borisa Jokića, pozivaju sve da pomognu prilozima. Kao što je u svojoj izjavi istaknuo Hrvoje Klasić, biokovski i podbiokovski kraj bili su srce partizanskog otpora, ne samo u Dalmaciji i Jugoslaviji, već i šire. Ova kampanja pokazuje da to srce i dalje kuca, što je najvažnije, u samom narodu tog kraja. Pored samog konkretnog cilja, kampanja obnove spomenika u Gradcu nudi obrazac i ostalim inicijativama širom zemlje. Na državu se ne možemo osloniti, narodni prilozi su jedini put. Za kraj ponovimo samo jezgroviti i precizni poziv načelnika Burića: “Pomozite i budite ponosni na to.”