politika
vijest

Poljski registar trudnica

Foto: Wojtek Radwanski / AFP (prosvjed u studenom 2021. protiv novog zakona o abortusu, Varšava

Poljska vlada, koja je početkom 2021. uvela gotovo potpunu zabranu pobačaja, donijela je odluku o tome da doktori moraju zabilježiti sve trudnoće u poseban registar. Prema naredbi ministra zdravstva Adama Niedzielskog, doktori za sve pacijentice sada moraju zabilježiti informacije o trudnoćama, uključujući prošle i aktualne bolesti, posjete liječnicima, dobivene terapije i krvnu grupu. Vlada tvrdi da je prikupljanje podataka u skladu s preporukama Europske unije i da će to omogućiti zdravstvenim radnicima da pomognu pacijentima u Poljskoj i u inozemstvu.

Zastupnici opozicije taj su popis prozvali registrom trudnoća i smatraju ga kršenjem ženskih prava. S obzirom na ekstremno konzervativne stavove i odluke vladajuće stranke Pravo i pravda, kritičari odluke o registru trudnoća s pravom strahuju da će to vladajućoj stranci omogućiti veći nadzor nad ženama. Protivljenje ovoj vladinoj odluci izrazili su brojni predstavnici opozicije, među kojima i liberalna zastupnica Kamila Gasiuk-Pihowicz i lider opozicije i bivši predsjednik Vijeća Europe Donald Tusk koji smatraju da bi registar trudnoća mogao poslužiti kao novi alat represije nad ženama usmjeren na otkrivanje ilegalno obavljenih abortusa, jer temeljem sudske odluke registru može pristupiti i ured poljskog tužiteljstva. “Registar trudnoća u državi s gotovo potpunom zabranom abortusa je zastrašujuć”, komentirala je zastupnica Ljevice Agnieszka Dziemianowicz-Bąk.

Poljska od početka 2021. ima jedan od najstrožih zakona o pobačaja u Europi unatoč masovnim prosvjedima protiv uvođenja novog zakona o abortusu, kao i činjenici da se većina Poljaka/inja protivi tom zakonu. Poljski Ustavni sud je u siječnju 2021. donio odluku kojom je usvojena inicijativa konzervativne vlade da se abortus zabrani čak i u slučaju malformacija fetusa, pa je tako trenutno moguće prekinuti trudnoću samo ako je trudnoća posljedica kriminalne radnje poput silovanja ili incesta, te ukoliko postoji opasnost za zdravlje ili život trudnice. Međutim, posljednjih mjeseci najmanje su dvije žene umrle u poljskim bolnicama nakon što su doktori odgađali obavljanje abortusa, čak i kad je postojala dijagnoza teške bolesti i opasnosti po život trudnice. Ti slučajevi pokazuju da doktori nastoje do zadnjeg časa spasiti plod bez obzira na okolnosti, u strahu od kazni koje propisuje novi zakon za one koji “pomažu” ženama da naprave pobačaj.

Slučaj poljske aktivistkinje Justyne Wydrzyńske o kojem smo nedavno pisali pokazuje da su ti strahovi utemeljeni. Aktivistkinja je optužena za pomaganje u izvršenju abortusa ženi koju je suprug spriječio u odlasku u inozemstvo da obavi abortus, a ukoliko sud Wydrzyńsku proglasi krivom prijeti joj do tri godine zatvora. Poljska je vlada čak pokušala uvesti i mogućnost prijave žena koje piju ili puše tijekom trudnoće, što je odbačeno nakon masovnih demonstracija. U takvim uvjetima, postojanje registra trudnoća moglo bi dovesti do toga da žene koje si to mogu priuštiti odlaze u inozemstvo na liječenje i/ili vođenje trudnoće.