politika
Hrvatska
vijest

Referendum za pulski Lungomare

Foto: zalungo.net

Inicijativa građana Pule “Referendum za Lungomare” danas je održala press konferenciju o najavljenom prikupljanju potpisa za referendum za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule, čime se želi zaustaviti najavljena izgradnja ogromnog hotela na šetalištu Lungo mare, dijelu pulske obale. Iza plana za gradnju hotela stoji investitor Dragan Šolak koji posjeduje zemljište uz gradski Lungomare za koji mu trenutni GUP omogućava gradnju. Projekt, čija prostorno-planska dokumentacija još nije dovršena, postala je predmetom prijepora unutar nekadašnje vladajuće koalicije, odnosno nezavisne liste gradonačelnika Filipa Zoričića, SDP-a i Možemo!, od kojih su se jedino potonji suprotstavili planovima izgradnje hotela. Na njihovoj je strani, pored građana okupljenih u inicijativu, i Društvo arhitekata Istre, prema čijem bi strukovnom osvrtu novi prostorni planovi doveli do sužavanja šumskog fonda, zone rekreacije i šetnje, dok bi automobilski promet narastao te se izgradnja znatno povećala. Arhitekt Emil Jurcan iz Društva arhitekata Istre izjavio je da je važna činjenica da su uređenje i pošumljavanje Lungomara izveli sami građani, čak i školarci, te da su stanovnici Pule snažno identitetski povezani s tim prostorom.

Ili kako kažu sami građani na stranici referendumske inicijative: “Lungomare ima dugu povijest u koju je utkano puno ljubavi i truda naših starih na kojega smo ponosni. Njihov nas primjer nadahnjuje, jer vidimo što se sve može postići zajedničkim radom i požrtvovnošću. Šetnica, putovi i prečaci, stijene i čarobne uvale isprepletene su emocijama nas Puležana, a vjerujemo i puno šire. Tamo se za mnoge dešavaju prvi susreti s morem, skokovi i zaroni, prve ljubavi i poljupci, druženja i izlasci. Kasnije u njemu nalazimo mir, ispušni ventil i mjesto za rekreaciju, a u sutonu života uvijek novu snagu daju nam šetnje, prekrasne vizure i ‘slučajni’ susreti”.

Na stranici inicijative ističe se kako je Lungomare zadnja šuma uz more sa slobodnim prilazom za sve sugrađane. Privatizacija te zone u smjeru turističke eksploatacije počela je tek u ovom stoljeću, kako piše Igor Lasić, a većina pulskih političkih aktera, kao i medijska kuća N1 u vlasništvu Dragana Šolaka, projekt izgradnje Šolakovog hotela brane argumentima o otvaranju radnih mjesta, napretku i razvoju, tipičnima za svaku priču o privatizaciji javnog prostora. Tipične su i sumnjive okolnosti prethodne prenamjene dijela Lungomara iz sportsko-rekreacijske u turističko-građevinsku zonu: portal Istra24 dospio je do dokumentacije vezane za pretvorbu pulske cementare u kojoj je, među ostalim, privatizirano veliko područje šetališta Lungomare, kao i sportski tereni na kojima se planira gradnja mega hotela. Analiza dokumenata otvara osnovanu sumnju da je tijekom privatizacije došlo do brojnih nezakonitosti zbog kojih Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ima dovoljno argumenata da pokrene reviziju pretvorbe. Stručnjaci komentiraju kako se te sportsko-rekreacijske zone nisu smjele privatizirati, već su sportski tereni trebali biti uknjiženi na grad Pulu, dok su sve parcele koje su u katastru označene kao šuma ili pašnjaci trebale biti upisane na državu.

Referendumsko pitanje glasi “Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja ‘Lungo mare’ (Službene novine Grada Pule 12/12, 11/15 i 1/16-pročišćeni tekst) ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?”. Potpisi će se prikupljati od 28. svibnja do 11. lipnja, a inicijativa Referendum za Lungomare u tom će periodu održati i niz sportskih i kulturno-umjetničkih aktivnosti.