politika
vijest

Aplikacijski nadzor nad ženama

Foto: Pixabay (ilustracija)

Nakon vijesti o potencijalnom poništavanju slučaja “Roe protiv Wadea“, odnosno poništavanju odluke Vrhovnog suda SAD-a o legalizaciji abortusa na razini savezne države, žene strahuju da bi se tragovi njihovih online pretraga, podaci o lokaciji i podaci koje dijele s aplikacijama za plodnost, poput aplikacije Flo, mogli koristiti kao dokazi na sudu.

Čini se da su takve sumnje itekako osnovane: Google je primjerice izvijestio da je u prvoj polovici 2021. primio više od 40.000 zahtjeva za prikupljenim podacima u svrhu sudskih naloga i naloga za pretres, a aktivističke grupe u SAD-u već koriste informacije o lokaciji za ciljanje klinika za pobačaj kako bi putem ciljanih oglasa pokušali razuvjeriti njihove klijentice. Trenutno je nemoguće točno predvidjeti koliko će zakoni o abortusu biti restriktivni ukoliko slučaj Roe protiv Wadea bude poništen. “Čak bi i pretraga informacija o klinici za abortuse mogla postati protuzakonita prema zakonima pojedinih država, kao i pokušaj putovanja do klinike koja obavlja abortuse“, rekao je Alan Butler, izvršni direktor i predsjednik Centra za zaštitu elektroničke privatnosti.

Podaci o kretanju, online pretraživanja i povijest dopisivanja mogli bi poslužiti kao dokazni materijal protiv osoba koje obave pobačaj ili samo razmišljaju o tome. Podaci o lokaciji mogli bi se koristiti, na primjer, kako bi se identificirale klinike za pobačaj u koje dolaze osobe iz drugih saveznih država u kojima je izgledno da će abortus postati ilegalan. Politika privatnosti aplikacija koje snimaju kretanje korisnika ponekad daju kompanijama pravo da prodaju te informacije drugim kompanijama koje ih mogu pružiti oglašivačima, ali i svima drugima koji su spremni za to platiti. Tako je prošlog utorka portal Vice izvijestio da je za 160 dolara kupio podatke od tvrtke pod nazivom SafeGraph koja pokazuje odakle su došle osobe koje su posjetile više od 600 klinika za planirano roditeljstvo i kamo su otišle nakon toga. Događalo se i da su policijski inspektori koristili povijest online pretraživanja kao dokaze u istrazi, čak i bez sudskog naloga. Kao dokaz može poslužiti i privatna SMS korespondencija, kao što pokazuje notorni slučaj Purvi Patel koja je optužena za feticid i zanemarivanje djeteta zbog pobačaja u šestom mjesecu trudnoće.

Posebno zabrinjavajuću stavku čine i aplikacije za plodnost poput aplikacija Clue Period & Cycle Tracker, Flo Period & Ovulation Tracker, Ovia Fertility & Cycle Tracker ili Glow koje koriste milijuni korisnica za praćenje menstrualnog ciklusa i određivanje plodnih dana, pri čemu upisuju podatke o početku i kraju menstruacije, ovulacije i eventualne trudnoće. U državama u kojima će abortus postati ilegalan, i ti bi se podaci mogli koristiti kao relevantni dokazi o obavljenom pobačaju. Postoje brojni dokazi o tome da se ove kompanije poigravaju s privatnošću korisnica: Ovia je 2019. dijelila podatke o planiranju obitelji nekih korisnica s njihovim poslodavcima, a prošle godine je kompanija Flo optužena za dijeljenje korisničkih podataka s marketinškim firmama, uključujući Facebook i Google, što se protivilo politici privatnosti. Nedavno je istraživanje Consumer Reports otkrilo nedostatke u rukovanju osjetljivim korisničkim podacima kod pet popularnih aplikacija za plodnost, a ti nedostaci uključuju i slanje tih podataka trećim stranama radi ciljanog oglašavanja. Zdravstveni podaci poput podataka o menstruaciji i plodnosti koje upisujemo u te aplikacije inače su zakonski zaštićene kao povjerljive informacije između pacijenata i doktora, ali aplikacije za praćenje plodnosti zasad nisu uključene u te zakone (u SAD-u radi se o federalnom zakonu o privatnosti “Health Insurance Portability and Accountability Act“) i podaci kojima raspolažu tretiraju se kao komercijalni podaci čije dijeljenje nije ilegalno.

Kako bi u potpunosti izbjegle sustav nadzora, piše Lil Kalish za Mother Jones, osobe koje žele obaviti abortus morale bi razmišljati i ponašati se kao špijuni: prikrivati ​​svoju aktivnost pregledavanja virtualnom privatnom mrežom, koristiti šifriranu tražilicu, stvarati lažne e-mail adrese, plaćati gotovinom i naručivati lijekove za pobačaj na alternativne adrese. Upravo to ovih dana predlažu brojne organizacije koje objavljuju savjete za izbjegavanje nadzora prilikom traženja abortusa, među kojima su Digital Defense Fund, Repro Legal Helpline i Electronic Frontier Foundation.