rad
vijest

Europska komisija donijela prijedlog direktive protiv SLAPP tužbi

Foto: SumOfUs/Flickr (https://www.flickr.com/photos/sumofus/51859829094/in/album-72177720296417269/)

Velike tvrtke u Europi sve češće koriste tzv. Strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja, poznatima pod skraćenicom SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) kako bi ušutkale sindikaliste, novinare i aktiviste. Broj strateških tužbi pokrenutih u Europi od 2010. do 2021. povećao se sa 4 na 111. Tužbe pokreću korporacije, političari i vlade, a na njihovoj meti su novinari, aktivisti i znanstvenici. Iako se većina slučajeva se raspušta, povuče ili završi nagodbom, njihov je cilj opteretiti kritičare troškovima pravne obrane sve dok ne odustanu od kritike. Ti dugi sudski procesi iscrpljuju one koji su na meti ne samo financijski, već i psihički, piše Europska sindikalna konfederacija (ETUC).

Privatne tvrtke, ali i javne institucije koriste ovu taktiku kako bi spriječile legitimne sindikalne akcije. Među primjerima koje navodi ETUC nalaze se i tužbe HRT-a protiv Hrvatskog novinarskog društva krajem 2018. godine, kada je HRT tražio 67.000 eura (500.000 kuna) odštete za navodna kaznena djela protiv časti i ugleda. ETUC navodi i neuspješnu tužbu protiv troje francuskih sindikalista koji su osudili loše radne uvjete migrantskih poljoprivrednih radnika, kao i tužbu aviokompanije Finnair protiv radnika koji su organzirali štrajk, što se završilo tako da je Finnair platio duske troškove i 50.000 eura odštete sindikatu jer je sud presudio da je tvrtka poduzela nezakonite radnje sprečavanja štrajka.

Tajnica ETUC-a Isabelle Schömann ukazala je na važnost donošenja direktive protiv Strateških tužbi na razini EU zbog toga što unatoč ogromnoj eskalaciji broja Strateških tužbi tijekom posljednjeg desetljeća, nijedna država u EU nije poduzela zakonodavne mjere da zaustavi ovu praksu. Tea Jarc, predsjednica Odbora mladeži u ETUC-u objasnila je to na primjeru Slovenije: “U protekle dvije godine, pod ekstremno desnom vladom u Sloveniji, aktivisti, sindikati i novinari bili su napadnuti Strateškim tužbama zbog svog rada. To je poznata i prečesto uspješna taktika zastrašivanja građana, zaustavljanja prosvjeda i gašenja kritičkog mišljenja. To ugrožava demokraciju”. Kao primjer je navela 20 tužbi koje je slovenska vlada podigla protiv pojedinaca zbog organiziranja prosvjeda protiv vlade u kojima su sudjelovali različiti akteri civilnog društva, uključujući i sindikate. Jarc je pozvala Europsku komisiju da osigura pravnu zaštitu za aktiviste zaustavljanjem ove nepravedne sudske prakse.

Europska je komisija u veljači 2021. obećala donošenje prijedloga direktive za zaštitu novinara i civilnog društva od Strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja, a prijedlog je objavljen prošlog tjedna (27. travnja). Europska sindikalna konfederacija pozvala je Komisiju da kroz direktivu eksplicitno osigura zaštitu prava radnika i sindikalista te da uvede mehanizme koji će odbaciti zlonamjerne tužbe u ranoj fazi, kao i sankcije za one koji ih pokreću. Tekst prijedloga direktive uvažio je te zahtjeve: sudovi će moći donositi odluke u ranoj fazi u slučajevima očito neutemeljenih tužbi. U takvim slučajevima, podnositelj tužbe će morati dokazivati da tužba nije neutemeljena, umjesto tuženog pojedinca ili organizacije. Novost je također i da će sve troškove postupka, uključujući i troškove obrane tužene strane, snositi podnositelji tužbe.