politika
Hrvatska
vijest

Odobrena direktiva protiv SLAPP tužbi

Foto: SumOfUs/Flickr (https://www.flickr.com/photos/sumofus/51859829094/in/album-72177720296417269/)

Takozvane strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja, poznatima pod skraćenicom SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) koriste se kako bi ušutkale sindikaliste, novinare, znanstvenike i aktiviste, a najčešće ih pokreću korporacije, a rijeđe i političari/vlade. Iako se većina slučajeva raspušta, povuče ili završi nagodbom, njihov je cilj opteretiti optuženike troškovima pravne obrane sve dok ne odustanu od legitimnih akcija poput štrajka ili kritike. Ti dugi sudski procesi iscrpljuju one koji su na meti ne samo financijski, već i psihički, piše Europska sindikalna konfederacija (ETUC). Poslodavci i drugi koji koriste zakonske prijetnje kako bi pokušali zaustaviti štrajkove i ometati radnike i sindikate mogli bi u budućnosti biti novčano kažnjeni prema novoj direktivi EU-a koju je jučer (27. veljače) konačno odobrio Europski parlament.

Korporacije zadnjih godina sve češće koriste SLAPP tužbe: dok su 2010. zabilježena četiri takve tužbe, u 2022. pokrenut je 161 slučaj, prema istraživanju koje prenosi ETUC. Ova se taktika prvenstveno koristi za ušutkavanje novinara, poput malteške novinarke Daphne Caruane Galizie, protiv koje je bilo pokrenuto 48 takvih tužbi u trenutku kad je ubijena 2017. Korporacije također koriste SLAPP kako bi spriječile ili kaznile akcije radnika i sindikata. Na popisu primjera takvih tužbi koje navodi ETUC našao se i jedan hrvatski: tužba HRT-a protiv Hrvatskog novinarskog društva krajem 2018. godine, kada je HRT tražio 67.000 eura odštete za navodna kaznena djela protiv časti i ugleda.

ETUC navodi i neuspješnu tužbu protiv troje francuskih sindikalista koji su osudili loše radne uvjete migrantskih poljoprivrednih radnika, kao i tužbu aviokompanije Finnair protiv radnika koji su organizirali zakoniti štrajk, što se završilo tako da je Finnair platio sudske troškove i 50.000 eura odštete sindikatu jer se ustanovilo da je uprava poduzela nezakonite radnje sprečavanja štrajka.

Nakon duge kampanje koju je vodila CASE koalicija (Koalicija protiv SLAPP tužbi u Europi), Europski parlament jučer je konačno odobrio Direktivu protiv SLAPP tužbi. Njome će se uvesti posebne mjere u sudskim postupcima kako bi se zaštitili oni koji su na meti zlouporabe tužbi i kako bi se potencijalni tužitelji odvratili od upuštanja u takve prakse. To uključuje rano odbacivanje očito neutemeljenih slučajeva i mogućnost financijske odštete za optužene. U takvim slučajevima, podnositelj tužbe će morati dokazivati da tužba nije neutemeljena, umjesto tuženog pojedinca ili organizacije. Sve troškove postupka, uključujući i troškove obrane tužene strane, snosit će podnositelji tužbe. Direktiva izričito štiti sindikate i ostvarivanje prava na slobodu udruživanja i okupljanja.

Dodajmo i da je spomenuta CASE koalicija 2022. godine na “Europskom SLAPP natjecanju” proglasila predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana najvećim pravosudnim zlostavljačem u Europi. Vrban je te godine bio pobjednik zbog niza tužbi koje je pokrenuo protiv portala Telegram, glavne urednice Jelene Valentić i novinara Drage Hedla, kojima je tražio oko 120.000 eura zbog klevete i duševne boli koje su mu prouzrokovali Hedlovi tekstovi.

Zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Isabelle Schömann rekla je: “Poslodavci i neke vlade sve više koriste SLAPP tužbe kao taktiku za zaustavljanje radnika i njihovih sindikata da govore ili poduzmu mjere protiv loših radnih uvjeta i kršenja radnih prava. Danas smo poduzeli važan korak u borbi protiv ove sramotne taktike. Ova direktiva će pomoći osigurati da zakon bude na strani onih koji brane demokraciju i ljudska prava umjesto onih koji mogu platiti skupe odvjetnike da prikriju svoje zloporabe. Međutim, ovo su samo minimalni standardi i države članice trebale bi osigurati da oni koji govore u javnom interesu budu potpuno zaštićeni od SLAPP tužbi kada implementiraju ovu direktivu u nacionalna zakonodavstva.”