politika
Albanija
vijest

Prosvjedi protiv vlade i oligarha u Tirani

Foto: Gent SHKULLAKU / AFP

Albaniju je prošli tjedan zahvatio val prosvjeda u svim većim gradovima, da bi se tijekom vikenda prosvjedi koncentrirali u glavnom gradu Tirani i postali masovni. Izlazak albanskih građana na ulice, potaknut je rastom cijena goriva koja je dosegla 2 eura što je u državi sa prosječnom plaćom od oko 240 eura ogroman udarac na životni standard i egzistenciju građana. Pritom, Albanija ima jako lošu javno-prometnu infrastrukturu i korištenje automobila u Tirani, a pogotovo u ruralnim krajevima, nužno je za obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti. Osim stanja na globalnim tržištima, visokim cijenama goriva u Albaniji doprinosi oligopol na tržištu naftnim derivatima te visoki porezi i trošarine na gorivo koje nameće država. Tako da su poruke na protestima osim na premijera Edija Ramu, usmjereni i na albanske oligarhe koji, zapravo, kontroliraju naftni biznis u ovoj zemlji.


Prosvjedi, za koje se pretpostavlja da će se nastaviti i ovaj vikend, za sada su spontani i organizirani odozdo bez prisustva najveće opozicijske Demokratske stranke (DP). Razlog, osim u anti-partitokratskim porukama samih prosvjednika, leži i u krizi koja trenutno zahvaća jednu od dvije povijesno najjače albanske stranke. Naime, upravo u jeku prosvjeda ponovo se intenzivirao sukob u DP-u i zahtjev za ostavkom predsjednika stranke Lulzima Bashe nakon povijesno loših rezultata na lokalnim izborima održanima u šest albanskih općina početkom ožujka. Riječ je o nastavku sukoba Bashe sa dugogodišnjim stranačkim vođom i nekadašnjim predsjednikom i premijerom Albanije Salijem Berishom kojeg je Basha izbacio iz stranke prošle godine nakon optužbi za korupciju. Od tog trenutka stranku razdiru sukobi između dvije frakcije koje podržavaju sadašnjeg i bivšeg predsjednika stranke. S druge strane, glavni adresat prosvjeda, dugogodišnji premijer Edi Rama iz Socijalističke partije (SP) za rast cijena okrivio je isključivo rat u Ukrajini u krajnje ciničnoj poruci koja je zvučala kao da je to, zapravo, cijena koju jedna članica NATO-a mora biti spremna platiti.

Uz DP i SP treći bitan akter albanskog političkog života, predsjednik države Ilir Meta podržao je zahtjeve prosvjednika za smanjenjem trošarina na cijene goriva i optužio vladu da nije reagirala na vrijeme na rast cijena energenata i potrošačke košarice. Valja naglasiti i da je državni represivni aparat reagirao krajnje nervozno hapšenjima dijela prosvjednika koje je onda sud kasnije oslobodio što će vjerojatno samo dodatno homogenizirati i mobilizirati prosvjednike pred ovaj vikend kada se očekuje novi izlazak prosvjednika na ulice Tirane, a onda moguće i ostalih albanskih gradova.