politika
Albanija
vijest

Albanci – zadnje žrtve britanskog rasizma

Foto: Daniel LEAL / AFP

Engleska desnica i vladajući torijevci su našli novu metu. To su ovaj put Albanci. Već mjesecima, konzervativni političari šire teze o tome da su migranti iz Albanije najveći društveni problem Velike Britanije i time žele prikriti očitu propast vlastitih politika, odnosno preusmjeriti bijes naroda na one najugroženije i najsiromašnije. Historijski su, za slične prilike, vladajućem britanskom establišmentu služili Irci, Indijci i Pakistanci, Afro-karibljani, Poljaci. Ovaj put su se u toj ulozi našli Albanci.

Posljednji u nizu ispada je onaj ministrice unutarnjih poslova, Suelle Braverman (sama potomkinja indijskih migranata) koja je nastavila širiti antiimigrantsku retoriku govoreći o doseljavanju u Britaniju kao invaziji, a na posebnom piku je ovaj put imala Albance koje je nazvala kriminalcima. Ovaj rasistički ispad je izazvao međunarodne reakcije i osude te izveo Albance koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu na ulice Londona ovog vikenda. Istovremeno, sve je više upozorenja i prosvjeda protiv načina na koje Ujedinjeno Kraljevstvo tretira migrante i tražitelje azila koji uspiju doći do otoka. Zadnji u nizu političkih poteza prema suzbijanju prelazaka kanala La Manche je potpisivanje sporazuma između Suelle Braverman i njenog francuskog kolege Gérald Darmanin koji će, među ostalim, rezultirati i formiranjem zajedničkih francusko-britanskih patrola na tom području kako bi se smanjio priliv migranata na otok.

Braverman, zapravo, nastavlja politiku svojih prethodnika koji su se jednako neuspješno nosili s pitanjem migracija, a i njena rasistička retorika koja prati njene političke neuspjehe sada je već i dio konzervativnog diskursa. Pritom, malo je vjerovati da su ovakve izjave slučajne s obzirom koliko učestalo dolaze iz redova britanskog političkog establišmenta raspirujući i šireći teze koje su začete i već dobrano raširene u zakutcima engleske ekstremne i vanparlamentarne desnice. Jedna od njih je i ona o Albancima koji će preplaviti Englesku zbog visoke stope novorođenih u ovoj zajednici. Sjetimo se, slične rasističke opaske već desetljećima su dio našeg balkanskog asortimana predrasuda prema ovom susjednom narodu, a u ekstremnijoj varijanti i dio srpskog nacionalističkog narativa nekada i sada.  

Ujedinjeno Kraljevstvo se nalazi u permanentnoj krizi koju je stvorio njegov konzervativni establišment referendumom o Brexitu. Treći premijer u tri mjeseca samo je najvidljiviji od pokazatelja te krize. Jedno od temeljnih političkih strategija na kojima je pobijedila opcija za Brexit bilo je širenje mržnje prema svim došljacima u kojima je establišment našao mete na koje će preusmjeriti očiti bijes za loše socijalno stanje u državi nakon deset godina vlasti torijevaca i permanentnih mjera štednje vlade tadašnjeg premijera Davida Camerona. S druge strane, umjesto da prokazuju rasističke strategije (uključujući i ovu zadnju) koje torijevci koriste, ne mjesecima i godinama, nego decenijama, i nude alternativne ekonomske i socijalne politike, britanski laburisti su usmjerili sve svoje snage na izopćavanje svog bivšeg lidera Jeremya Corbyna iz stranke i oduzimanje mogućnosti da se kandidira na idućim izborima. na laburističkoj listi. To je zadnji u nizu poteza konačnog povratka laburista centrizmu što se može činiti kao kratkoročno uspješna strategija dok vam protivnik leži na podu s povijesno najnižom podrškom i trećim premijerom u tri mjeseca. Dugoročno: sretno s tim!