politika
Slovenija
vijest

Još jedan štrajk u Sloveniji

Foto: John Thys / POOL / AFP

U Sloveniji su se zaredali jednodnevni štrajkovi upozorenja Janšinoj vladi čiji se mandat ionako bliži svom kraju (izbori su najavljeni za 24. travnja). Nakon što su sredinom veljače u jednodnevni štrajk stupili radnici u zdravstvu, ovu srijedu su u štrajk stupili zaposleni u odgojnom i obrazovnom sektoru, uključujući i visoko školstvo i znanosti. Štrajk su organizirali dva reprezentativna sindikata u obrazovnom sektoru, Sindikat odgoja, obrazovanja, znanosti i kulture (Sviz) te Visokoškolski sindikat Slovenije (VSS) s ciljem povećanja plaća i usklađivanja njihovog iznosa sa rastućom inflacijom. Jednodnevni štrajk koji se održao u srijedu 9. ožujka u velikoj većini obrazovnih ustanova dobio je prije toga i većinsku podršku članova sindikata na referendumu koji se provodio po sindikalnim podružnicama.

Osim borbe za socijalna prava, čelnici slovenskih obrazovnih sindikata naglasak su u svojim zahtjevima stavili i na jako loš odnos trenutne vlasti prema njima kao socijalnim partnerima. Tako je Sviz otvoreno prozvao aktualnu ministricu obrazovanja Simonu Kustec da blokira sam socijalni dijalog jer nije našla za shodno sastati se sa predstavnicima radnika od početka svog mandata prije dvije godine. Održavanje bilo kakvog dijaloga sa socijalnim partnerima minimalni je standard u odnosu prema skoro 50 tisuća radnika u svom sektoru koji su dosad uspostavili i poštovali njeni prethodnici na ministarskoj poziciji, naglasili su u Svizu. Ovom kritikom sindikati su se pridružili i drugim dijelovima civilnog društva kao i opoziciji koji otvoreno prozivaju Janšinu vladu ne samo zbog srozavanja demokratskih standarda i medijskih sloboda u samoj Sloveniji, nego i zbog svojih loših politika u domeni socijalnih pitanja i rada. Pritom, vladajući režim se i ovaj put odlučio poslužiti vučićevskim metodama da bi prokazao štrajk, odnosno stvorio negativni PR samim sindikatima. Naime, u režimskim medijima u jeku štrajka puštena je lažna vijest o iznosu najviše plaće u visokom školstvu od 11 tisuća eura koja je ubrzo demantirana. To je prema reakciji Branimira Štrukelja, glavnog tajnika Sviza, samo jedna u nisu manipulacija i pritisaka kojima se ova vlada služila u vremenu prije početka najavljenog štrajka. Štrukelj je dodao da u svojoj tridesetogodišnjoj sindikalnoj karijeri nikad nije naišao na takvu vrstu ponašanja i pritisaka od strane poslodavca.

Ministrica Kustec je jučer pozvala predstavnike dva reprezentativna sindikata na razgovor u Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, ali ne i na početak pregovora o sindikalnim zahtjevima zbog kojih je i pokrenut sam štrajk. To je kod samih sindikalista izazvalo nedoumice, ali i skepsu oko rezultata toga sastanka najavljenog za utorak 15. ožujka. Predstoji nam vidjeti da li je Janša u svojoj predizbornoj strategiji spreman popustiti zahtjevu sindikata i povećati plaće u javnom sektoru ili će ipak veću okladu staviti na rat u Ukrajinu kao izborni adut u okviru kojeg će nastaviti pumpati mit o sebi kao ratnom vođi i zahtijevati dodatnu militarizaciju Slovenije i Europe. Putinov rat se, o čemu smo u nekoliko navrata pisali na našem portalu, pokazao kao nagazna mina za europske desničare poput Salvnija, Le Pen, vjerojatno i Orbana, ali zasad ne i samog Janšu koji je odlučio postati najglasniji protivnik nekada glavnog sponzora europske desnice. No po svemu sudeći, to mu neće biti dovoljno u srazu s ujedinjenom opozicijom, ali i jakim civilnim društvom i, kako vidimo, sindikatima. Jer ako je išta Janša uspio u svom mandatu, to je stvoriti više neprijatelja nego bilo koji premijer prije njega, uključujući i sebe samoga u ranijim mandatima.