društvo
Slovenija
vijest

EU prisilila Janšu na isplatu sredstava Slovenskoj novinskoj agenciji

Foto: AFP / Jure Makovec

Pritisak politike na medije, lažne vijesti, dezinformacije, teorije urote, postale su toliko teškim bremenom za Europsku uniju da se u ovoj fazi borbe za javnu funkciju medija, više ni Komisija ne može praviti da su mediji nešto u što država nikad i ni pod kojim uvjetima ne bi trebala intervenirati. Ideologija prepuštanja medija tržištu, deregulaciji i neregulaciji čini se da je došla svome prirodnom kraju.

Pokušaj još jednog europskog političkog vođe da iskontrolira medijski prostor, naišao je na otpor Europske komisije. Radi se o odnosu slovenskog premijera Janeza Janše prema novinarima i novinarstvu. Suprotno od svoje tradicionalne pozicije da se ne miješa u medije, Komisija je ovaj put bila primorana reagirati brzo i povući poteze koji bi slovenskog premijera Janeza Janšu prisilili da nastavi financirati državnu novinsku agenciju. Znak je to da je ovaj društveni sukob eskalirao. Prema kritičarima, Janša je upravo ovu politiku EU pokušao iskoristiti za ušutkavanje kritike, pa je Europska komisija bila primorana potvrditi da pravila Unije o državnim potporama nisu razlog da slovenska vlada ne podmiruje svoje obveze prema državnoj javnoj novinskoj agenciji STA i naloži isplatu sredstava Agenciji. Stoga je Komisija u četvrtak (29. aprila 2021.) objavila priopćenje kojim potvrđuje da je u skladu s EU pravilima o državnim potporama odobrila nastavak državnog financiranja za Agenciju. Četveromjesečni dugovi Slovenije prema STA iznose 2.5 milijuna eura. Janša je Agenciji uskratio financiranje zbog navodno netransparentnih uvida u financije, no čini se da nikoga nije uvjerio u taj argument, pa je i Komisija prihvatila onaj suprotne strane prema kojem Janša onemogućava STA ispunjavanje njihove medijske javne funkcije, koju trenutno upražnjavaju kritikom premijera.

Ranije ove godine, Ured za komunikacije slovenske vlade UKOM suočio se s jakim kritikama nakon što je objavio da će obustaviti plaćanje usluga koje pruža STA. UKOM je također odbio plaćati mjesečne rate za STA usluge za listopad i studeni. Slovenska vlada je još u januaru ove godine poslala upit Komisiji o tome da li državno subvencioniranje STA predstavlja nezakonite državne potpore. Komisija je zaključila da je plaćanje u skladu s pravilima EU o državnim potporama, jer „njeguje uslugu od općeg javnog interesa i promiče medijski pluralizam, bez nepotrebnog narušavanja konkurencije”. Brojne lokalne i međunarodne organizacije za zaštitu slobode medija optužile su Janšu da koristi pandemiju za ograničavanje medijskih sloboda i često osobne napade na novinare, prenose mediji. Valja naglasiti da se ovdje ne radi o europskoj potpori slovenskoj agenciji kao što ste mogli steći dojam iz nekih domaćih medija, već o odgovoru EU na upit slovenske vlade o tome treba li financirati novinsku agenciju. Ovom potvrdom, nestale su sve prepreke da slovenska vlada isplati sredstva koja je već mjesecima dužna. Ovih 2.5 milijuna eura predstavlja polugodišnji budžet Agencije.