politika
Hrvatska
vijest

Kakve veze ima kupovina Optima Telekoma s hrvatskim medijima?

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Getty Images via AFP

I dok se mediji u Hrvatskoj zadnjih tjedana bave prebivalištem šefa kabineta premijera Plenkovića ili trgovanjem dionicama i obveznicama čelnika HNB-a od prije dvadeset godina, na samom medijskom tržištu se događaju puno zanimljivije promjene koje će imati dugoročne posljedice za medijsku scenu Hrvatske, ali i cijele regije. Naime. nakon što je ranije kupio trećeg najjačeg operatora mobilne telekomunikacije u Hrvatskoj, Tele 2, i preimenovao ga u svoj već postojeći brand Telemach, United Group u vlasništvu Dragana Šolaka, nedavno je okončala i kupnju Optima Telekoma koji drži dio tržišnog kolača u fiksnoj telekomunikaciji, odnosno internet i pay-TV uslugama. To znači da će uz Hrvatski Telekom (u vlasništvu Deutsche Telekoma) i A1 (u vlasništvu Telekom Austria Group), United Group postati vlasnik trećeg integriranog telekomunikacijskog operatora u Hrvatskoj koji će nuditi sve usluge u području telekomunikacija, kao i njegovi konkurenti.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je ovu transakciju krajem prošle godine, a iz samog izvještaja i zatraženih mišljenja povodom integracije Optime i Telemacha, vidljivo je koliko je riječ o kompleksnim odnosima koji se neće samo odraziti na tržište telekomunikacijskim uslugama, nego i na medijski sektor u Hrvatskoj. Naime, United Group je vlasnik najgledanije privatne televizije s nacionalnom koncesijom Nove TV te info-kanala N1, ali i prodavatelj usluga TV kanala na veliko pružateljima pay-tv usluga. Drugim riječima, United Group je ovom kupnjom potpuno vertikalno integrirala proizvodni lanac u medijskoj industriji koji je ionako, odavno, neodvojiv od telekomunikacijske infrastrukture i vlasništva u telekom biznisu. Dovoljno je pogledati vlasničku strukturu najvećih medijskih kuća danas, od news programa (CNN) do streaming platformi i filmskih kanala/produkcijskih kuća (HBO) koji su svi u većinskom vlasništvu najveće američke telekom kompanije AT&T-a. Ovaj poslovni potez United Groupa rađen je po istom modelu i nastavak je bitke za tržište čiji je refleks bio prošlogodišnji prekid emitiranja N1 u sklopu A1 pay-TV paketa koji se nastojao prikazati kao cenzura, a zapravo je reakcija konkurenta s tržišta.

Biznis United Groupa geografski pokriva područje, slikovito rečeno, od Bospora do Alpa. Unatoč tome, medijsko praćenje Šolakovih biznis poduhvata ostalo je donedavno tek interes srpskih režimskih medija koji u njemu vide čovjeka iz sjene koji pokušava posredstvom svojih kanala i novina, srušiti Vučića s vlasti. Međutim, kad već neće hrvatske, nedavno je Šolak došao pod povećalo svjetske javnosti preko uvaženog Financial Timesa na čije je stranice dospio kupovinom premijerligaša Southamptona. Prema analizi FT-a Šolak je ovom kupnjom dobio glas u odlukama korporacije Football Association Premier League Ltd (koju čini 20 premijerligaša) o prodaji TV prava najpopularnijeg sportskog natjecanja na svijetu kupcima diljem svijeta, pa i onima na Balkanu. Šolaka je na ovaj potez, očito, natjerao Telekom Srbija koji je kupio prava na prijenos Ronalda, Salaha i ostale ekipe idućih nekoliko sezona, a kako bi smanjio udio United Groupa na medijskom tržištu Srbije. Naravno, nemoguće je ne gledati na taj potez kao pokušaj Aleksandra Vučića da preko firme koja je i dalje u većinskom vlasništvu države utječe na medijsku sliku u državi u kojoj jedino “Šolakovi mediji”, kako ih naziva Vučić i co., kritički govore o njegovom režimu.

No vratimo se na Hrvatsku u kojoj se poetika medijske scene može svesti, bar po nazivu, na kultnu rubriku Telegrama Politika & Kriminal. Sve drugo, a pogotovo pitanja koja se tiču, ne daj bože, vlasništva medija i njihovog odnosa sa telekomunikacijskim biznisom, tj. funkcioniranja kapitalizma u vašem dvorištu, su potpuno nebitne marginalije. Razloga je više. Neke u tome priječi upravo njihova vlasnička struktura, druge logika vremena u medijima prema kojoj je dublja analiza s dugoročnim implikacijama i bitnim nalazima postala luksuz, a klikabilnost i konstantno stvaranje breaking news urgentnosti i viška nebitnog sadržaja, jedina strategija razvoja publike i razvoja poslovanja. Na hrvatskom pluralnom medijskom krajobrazu ima mnoštvo igrača koji su se mahom prošli tjedan zgražali nad premijerovim odgovorom o kompleksnim financijskim temama kojima ne treba zamarati narod. Istovremeno mediji se jednako kao i premijer odnose prema narodu, odnosno svojoj publici, kad su oni i njihove kompleksne vlasničke strukture u pitanju. Krajnje ignorantski, u najmanju ruku.