politika
Hrvatska
vijest

Hrvatska je odgovorna za smrt male Madine

Foto: Are You Syrious (Facebook).

Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je da je Hrvatska prekršila odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima prema obitelji šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny, koja je 2017. poginula u naletu vlaka na srpsko-hrvatskoj granici. Presuda je objavljena jučer (18. studenog), nekoliko dana uoči četvrte obljetnice Madinine smrti (21. studenog). Nakon Madinine smrti, njezina obitelj preko organizacije Are You Syrious (AYS) potražila je pravdu u Hrvatskoj, ali nakon što je Ustavni sud odbacio njihovu tužbu, obratili su se Europskom sudu za ljudska prava, prenosi N1. Presuda Europskog suda za ljudska prava pokazuje da dostupni dokazi vezani uz smrt djevojčice nisu dobro pregledani, kao i da iskazi svjedoka i žrtava nisu uzeti u obzir u istrazi. Signali policijskih mobitela nisu locirani kako bi se utvrdilo koja je strana u pravu, a snimke termovizijskih kamera su ”nestale“ tokom istrage. Hrvatski Ustavni sud donio je presudu da ljudska prava nisu prekršena, uz tri izdvojena mišljenja sudaca.

Dokazi i iskazi svjedoka pokazuju da su hrvatski policajci 21. studenog 2017. presreli Madinu, njezinu majku i još šestero djece i natjerali ih da se vrate natrag na srpsku stranu, usmjeravajući ih baterijskim lampama prema granici i pokazujući im put, sve do pruge gdje je djevojčicu udario vlak. Prema tvrdnjama svjedoka, obitelj je prešla granicu gdje su ih presreli hrvatski policajci koji su ih protjerali prema srpskoj strani, umjesto da im omoguće da zatraže azil u policijskoj stanici. Presuda ECHR-a pokazuje i da je obitelj Madine Hussiny nakon jednog od prelaska granice smještena u prostor zatvorskog tipa i da im je bio onemogućen pristup osobama koje bi im mogle pomoći.

Na konferenciji za medije održanoj jutros na Markovom trgu u Zagrebu, Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije izjavila je da očekuju hitnu smjenu odgovornih za smrt djeteta na našim granicama zbog postupaka institucija koje financiraju građani. Traži se smjena glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu policije i pomoćnika glavnog ravnatelja policije Zorana Ničena. Također, traže smjenu potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, kao i državne tajnice Terezije Gras, uključene u pritiske na branitelje ljudskih prava i blokiranje neovisnih međunarodnih istraga. ”Ovim ljudima se ne može dopustiti da svu krivnju svale na ljude najniže u hijerarhiji policije”, izjavila je Kekuš.

Europski sud za ljudska prava odredio je da Hrvatska mora obitelji Madine Hussiny platiti 40.000 eura odštete i 16.700 eura sudskih troškova. Tajana Tadić iz Are You Syrious (AYS) komentirala je: ”Nijedna presuda, niti jedna novčana naknada neće ovo dijete vratiti u život, ali osjećamo barem malu zadovoljštinu da smo uspjeli ispuniti barem dio u odnosu na ono što smo obećali obitelji male Madine, da ćemo se izboriti za pravdu, a sve u nadi da se ovo više nikada neće dogoditi niti jednoj osobi, djetetu, ženi ili muškarcu te da će biti prekretnica da se promijene politike”. Tadić je naglasila da su aktivisti u Hrvatskoj bili zastrašivani zbog pomaganja Madininoj obitelji: ”U ovoj izrazito važnoj presudi, između ostaloga, stoji i da su naši volonteri bili zastrašivani, pa čak i sudski gonjeni zbog podrške obitelji male Madine, upravo zato da ovaj slučaj ne dođe do Strasbourga (…) Ova presuda ne smije ostati samo na tome da Republika Hrvatska iz državnog proračuna plati 40.000 eura naknade štete Madininoj obitelji. Zbog svih žrtava na našim granicama, zbog ljudi koji su na njoj umrli, kao i zbog svih aktivista koje se zastrašuje kako bi o tome šutjeli, vrijeme je da se pravdi privedu i oni koji to nasilje omogućuju i zataškavaju, a ta odgovornost mora se tražiti u vrhu Ministarstva unutarnjih poslova (MUP)”.